Šťouchaná buchta dle paní Lídy Tmějové
Někdy je kapka alkoholu při pečení vyloženě nezbytná... Zkuste tenhle koláč třeba na oslavu svátku nebo místo narozeninového dortu.
Budete potřebovat:
2 vejce celá
1 hrnek cukr krupice
vanilkový cukr
2 hrnky polohrubé mouky
1/2 hrnečku mléka
prášek do pečiva
rum
polevková lžíce oleje
Postup:
1. Vyšleháte směs z vajec, krupicového a vanilkového cukru, oleje, mléka, polohrubé mouky a prášku do pečiva. Přidat můžete i citrónovou kůru a šťávu.
2. Výsledkem by měla být polotuhá konzistence vhodná k rozetření na plech s vyšším okrajem.
3. Vložíte do trouby, předehřáté na 180 °C a pečete cca 20minut. Je dobré občas do trouby nahlédnout. (Ale i do chytrého člověka.)
4. Ještě do horké buchty uděláte obrácenou vařečkou otvory a do nich naléváte rum. Po kapkách, pozor!
5. Nakonec rozpustíte jeden 100% tuk a 3 čokolády na vaření smícháte, čímž vznikne poleva a tou ty rumem vonící otvůrky zalijete.
6. Buchtu prosypete kokosem.
Pošlete nám svoje recepty na e-mailovou adresu rano@rozhlas.cz. Vybrané recepty odvysíláme vždy v pátek po 5:00.
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Hurvínek? A od Nepila? Teda taťuldo, to zírám...
Jan Kovařík, moderátor Českého rozhlasu Dvojka
3 x Hurvínkovy příhody
„Raději malé uměníčko dobře, nežli velké špatně.“ Josef Skupa, zakladatel Divadla Spejbla a Hurvínka