Stejná válka stokrát jinak. O překrucování válečných událostí ve filmu napříč režimy

7. květen 2020

Různí mocipáni si rádi překrucují dějiny ke svému obrazu, aby dali najevo svou moc a třeba vymazali z kolektivní paměti své činy, svá selhání a všechny nepohodlné lidi. Podobným deformacím se nevyhnula ani interpretace událostí druhé světové války, a podle toho taky vypadala filmová zpracování války. Jinými slovy: na stejné záležitosti byl v různých režimech jiný „oficiální názor“, a tak i podobná témata byla zpracovávána jinak. Pokud vůbec směla být zpracována. 

Všechny epizody

Různá zobrazení událostí a lidských příběhů z druhé světové války mapuje cyklus Tomáše Piláta a jeho hostů nazvaný Stejná válka stokrát jinak. Je rozčleněn do pěti částí, každý z dílů se věnuje více či méně ucelenému období.

Spustit audio

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.