Štěch: Jsem pro okamžitý odchod z vlády. Je to Zemanova hra. Kdyby chtěl situaci řešit, udělal by to

15. červenec 2019

Vládní krize má mít v pondělí pokračování. V Lidovém domě se totiž schází předsednictvo ČSSD, které má rozhodnout o své budoucnosti v koaliční vládě s hnutím ANO.  Místopředseda Senátu Milan Štěch (ČSSD) je pro odchod z vlády.

Petříček: Ministři ČSSD jsou připraveni rezignovat. Vadí mi nedodržování ústavy

Tomáš Petříček (ČSSD)

Vládní krize mezi koaličními partnery ANO a ČSSD stále není u konce. Přestože proběhlo hned několik schůzek s prezidentem Milošem Zemanem. Rozpadne se vláda?

Prezident Miloš Zeman hlavního aktéra sporu a ministra kultury Antonína Staňka sice slíbil k 31. červenci odvolat, ale jestli jmenuje i Michala Šmardu jako jeho nástupce, to neví nikdo. „Ten problém vyřešený není a je tady možnost odchodu ČSSD do opozice,“ říká v Interview Plus senátor Milan Štěch.

„Pokud se nedozvím nějakou zásadní informaci, která by korespondovala s tím, jaký byl stav při referendu, tak budu hlasovat tak, abychom z vlády odešli.“

Prezident prý na sebe jen strhává pozornost „a prezentuje sám sebe jako toho rozhodujícího. Jakoby tady byl prezidentský systém, což není. Je tady i podezření, že chce do vlády další osobu, která by mu byla blízká. To taky znamená, že má ke Šmardovi nějaké výhrady a můžeme asi tušit jaké,“ dodává.  

Zeman hraje hru

Co si místopředseda Senátu myslí o možném dalším scénáři, podle kterého by ČSSD měla počkat do konce měsíce na jmenování Šmardy? „Já jsem pro řešení odejít hned,“ odpovídá s tím, že důležité pro jeho rozhodování budou ještě případné jasné garance ze strany Zemana na jmenování Šmardy ministrem.

Petr Hartman: Zeman za asistence Babiše vytlačuje ČSSD z vlády

Předseda ČSSD Jan Hamáček a premiér Andrej Babiš po setkání s prezidentem Milošem Zemanem v Lánech

„Někdo říká, že jsem slabý premiér. To je nesmysl, jen nepotřebuji další konflikt“, prohlásil v médiích Andrej Babiš.

„Prodlužovat to, s nejasným postupem dalších týdnů, to by bylo špatně. Když to chce Zeman vyřešit podle přání sociální demokracie, jak na to má právo podle koaliční smlouvy i ústavy, tak to mohl udělat už v pátek [po setkání Zeman−Hamáček]. Ale protože to neudělal, sleduje nějaký cíl. Já mám obavy, že ten cíl bude pro ČSSD nevyhovující.“

Jmenování Šmardy ministrem by prý bylo velké překvapení. „Ale on [Zeman] takto nepostupuje. Na svých věcech trvá, a když chce udělat kompromis, tak nakonec musí mít veřejnost pocit, že je tou hlavní osobou,“ říká.

Štěch si už dlouho myslí, že Zeman ze všech sil, komplikuje život všem svým nástupcům v čele sociální demokracie. „Je to už od Petry Buzkové, která byla nejdřív osobou jemu blízkou, a pak ji zavrhl. Stejně postupoval se Stanislavem Grossem, Vladimírem Špidlou a nakonec se rozešel i s Jiřím Paroubkem nebo s Richardem Falbrem.“

Od počátku prý nebyl pro vstup do vlády s tak malým počtem mandátů v Poslanecké sněmovně. „Respektoval jsem rozhodnutí z referenda a taky jsem se k tomu nejmíň tři čtvrtě roku veřejně nevyjadřoval. Protože jsme ve vládě prosazovali náš program a fungovalo to… přestože to není ideální koaliční partnerství.“   

Hamáček je další Paroubek, Buzková, Špidla...

Po pátečním jednání stranického šéfa Jana Hamáčka a prezidenta Štěch vytušil, že se jejich vztah zkomplikoval. „Ani mě to nepřekvapuje… Na základě dlouhodobých zkušeností chování prezidenta to bude zas jen hra, která se bude obracet proti sociální demokracii.“

Když se Zeman, Babiš a Hamáček dohodnou, nebudeme dělat problémy, slibuje Gajdůšková (ČSSD)

Alena Gajdůšková

Průtahy kolem odvolávání ministra kultury za ČSSD mohou přerůst v odchod všech zástupců této strany z vlády, možná i k pádu celého kabinetu. Poté, co prezident už několik týdnů odmítá přijmout návrh na odvolání Antonína Staňka, požaduje sociální demokracie, aby premiér podal na hlavu státu kompetenční žalobu. Pro to ale Andrej Babiš nevidí důvod. Splní ČSSD svoje hrozby?

Velké nadšení z místopředsedy Senátu ale nesdílí ani předseda Hamáček. V sobotním rozhovoru řekl:

„Celý rok, co jsme ve vládě, existuje skupina uvnitř ČSSD, která se nesmířila s výsledkem referenda. Přirovnal jsem to k situaci, kdy stojíme na žebříku a češeme strom a daří se nám plody sbírat a ta skupina stojí pod stromem, klepe žebříkem a říká „spadni. To je Chovanec (exministr vnitra), to je Andrt (šéf ústecké ČSSD) a Štěch (místopředseda Senátu). Těžko se úspěchy ve vládě prodávají, když máte za sebou tuhle skupinu, která vám klepe žebříkem, dokud z něj nespadnete.“

„Asi to je proto, že prezentuji svůj názor, který předsedovi v tuto chvíli asi nevyhovuje. Já mu dřív psal maily, smsky nebo jsem mu volal, protože jsem chtěl předejít situacím, které teď nastaly. Možná, že se mu zdá, že jsou mé výhrady silné…, ale nikdy jsme si to osobně nevyříkali,“ reaguje Štěch na výtky.

Nejdůležitější prý je, aby ČSSD působila jako naprosto suverénní, rozhodná a někdy důrazná strana a „teď to pod tlakem premiéra nebo prezidenta může vypadat, a myslím, že i vypadá, že se naše rozhodnost, důraznost a suverenita oslabuje. To si nepřeji. Nechci, abychom dopadli jako národní socialisté nebo jiné strany,“ dodává Milan Štěch.   

Víc si poslechněte v audiozáznamu Interview Plus Michaela Rozsypala.

autoři: Michael Rozsypal , lup
Spustit audio

Související