Statistický úřad zveřejnil výsledky loňského sčítání lidu. Libereckému kraji obyvatelé přibyli

18. leden 2022 09:00

Každých 10 let se v České republice koná sčítání lidu. Bylo tomu tak i v roce 2021 a Český statistický úřad aktuálně zveřejnil první výsledky. S některými se už seznámila redaktorka Jana Švecová.

Čtěte také

V Libereckém kraji přibyly na základě údajů z posledního sčítání necelé tři tisíce lidí. Přesně 2 815 obyvatel. I tak ale s celkovým počtem 435 254 obyvatel zůstává druhým nejmenším v zemi. Méně obyvatel žije jen na Karlovarsku, a to necelých 300 tisíc.

Celá Česká republika měla k roku 2021 10, 5 milionu obyvatel, je to o 87,6 tisíc víc, než před deseti lety. Podle statistiků přibylo nejen obyvatel, ale zvýšil se i počet lidí s vyšším vzděláním, a to jak v našem regionu, tak celkově.

„Z výsledku sčítání vyplývá, že v České republice nadále vzrůstá zastoupení osob s vyššími stupni vzdělání. Počet vysokoškolsky vzdělaných přesáhl 1,5 milionu a oproti minulému sčítání vzrostl i počet lidí s úplným středním vzděláním, zakončeným maturitou,“ upřesnil Robert Šanda z Českého statistického úřadu.

V Libereckém kraji má vysokoškolské vzdělání přes 14 procent obyvatel. Pouze základní vzdělání pak přes 13 procent lidí.

Průměrné stáří obyvatel našeho kraje je necelých 43 let, v tom se shodujeme s průměrem České republiky. O něco mladší lidé žijí spíš v Praze a středních Čechách, naopak starší obyvatele má v průměru Zlínský, Karlovarský a Královéhradecký kraj.

Zajímavá jsou čísla i z pohledu národnostního složení našeho regionu. Cizinci tvoří jen necelých 4 a půl procenta obyvatel kraje. Nejvíce zastoupeni jsou Slováci, dále Ukrajinci a Vietnamci. Z dalších národností tvoří nejpočetnější skupiny Poláci a Němci. A 453 dotázaných obyvatel našeho kraje se přihlásilo k národnosti moravské.

V dotaznících, které lidé loni vyplňovali, se uváděly také třeba majetkové poměry. Výsledky ukázaly, že například počet domů vzrostl o téměř 9 procent na 100 607. Další údaje, které už statistici zveřejnili, se týkají vlastnické struktury domů. Mezi majiteli převažují fyzické osoby, a to z téměř 88 procent. Na rozdíl od Prahy, kde patří soukromníkům pouze 68 procent domů.

Zajímavý byl i údaj, který se týká výstavby domů. Z něj vyplývá, že zhruba každý čtvrtý dům v Česku pochází ještě z období před rokem 1946. V Libereckém kraji pak bylo podle statistických údajů dokonce nejvíc domů postaveno do roku 1919.

autoři: Jana Švecová , reČRoL
Spustit audio

Související