Starosta žádá Červeňákovy o zaplacení dluhu z odškodného

1. srpen 2003

Starosta ústeckého centrálního obvodu Radek Vonka dnes vyzval advokátku romské rodiny Červeňákových Kláru Veselou-Samkovou, aby z peněz, které rodině přiznal štrasburský soud, rodina zaplatila dluhy na nájemném. Advokátka však vzkázala, že rodinu k zaplacení nutit nebude.

Rodina Červeňákových dluží městu Ústí nad Labem 130 tisíc na nájemném a poplatcích z prodlení. Na České republice přitom vysoudila u Evropského soudu pro lidská práva ve Štrasburku 900 tisíc jako náhradu za porušení zákazu nelidského a ponižujícího zacházení, na nerespektování rodinného a soukromého života, na pomalé soudní řízení a na diskriminaci.

Právě z těchto peněz by rodina podle Vonky měla městu zaplatit. "Klára Veselá-Samková moc dobře ví, že Červeňákovi mají dluhy vůči městu, a mě opravdu přijde pokud je obhájkyně práva obecně, tak by měla apelovat na své klienty, aby i práva města Ústí nad Labem byly uspokojeny," uvedl starosta.

Kandidátka na ústavní soudkyni Veselá-Samková ale nutit Červeňákovy k zaplacení nehodlá. Českému rozhlasu potvrdila, že peníze od České republiky rodině předá a o jejich další osud se starat nebude. "Pokud já jsem zplnomocněna převzít za svoje klienty finanční částky k vyrovnání za náhradu škody způsobené tímto státem, tak já jim tyto částky v neztenčené míře předám, protože dělat cokoliv jiného by bylo proti jejich plné moci a nemám dispoziční právo k jakékoliv částce."

Červeňákovi se soudí již řadu let s městem o osm milionů korun. Rodina se na počátku roku 1993 odstěhovala z Ústí nad Labem na Slovensko, protože jim v Ústí údajně vyhrožovali jiní Romové. Protože neměli peníze, magistrát jim zaplatil jízdenky. Po několika dnech se ale rodina začala vracet, protože na Slovensku prý neměla kde bydlet a co jíst.

Do svých bytů se nastěhovat nemohli. Město pro ně jiné byty údajně nemělo, a tak žila početná rodina s malými dětmi v garáži. Někteří z jejích členů prohlásili, že byli na Slovensko vystěhováni násilně.

autoři: dka , vma
Spustit audio