Stárnutí je zlozvyk, na který nemám čas, usmívá se kronikářka Jarmila Musilová

Dětství prožila paní Jarmila za protektorátu. Navzdory dramatické kulise světové války to bylo šťastné období. Bruslilo se na náměstí, lyžovat se jezdilo na Uhřínov, hrával se tenis, tančilo se u pana Rosíka v zahradní restauraci v dnešní Smetanově ulici. Do sokolovny jezdívalo Beskydské divadlo, pořádaly se tam odpolední čaje. Bylo toho opravdu hodně.

„Krásné jsem měla období dospívání. My jsme měli takovou bezvadnou partu. Chodili jsme se koupat do Bečvy k takzvanému bílému domku. A tak jsme si také říkali SBD, Svaz bílého domku. Neustále se ještě navštěvujeme, kamarádíme, přátelíme. Bylo nás jednadvacet, čtyři děvčata, zbytek byli kluci,“ vzpomíná Jarmila Musilová s úsměvem na svá léta her a malin nezralých.

Moji žáčci žijí po celém světě

„Můj otec byl veterinář a vedl mě k tomu, že budu veterinářkou také, protože mě to bavilo. Vozil mě s sebou po vesnicích. Vždycky na mě čekal, až přijdu ze školy. Od dvanácti let jsem s ním jezdila. Měli jsme Tatru 57, ještě předválečnou, takže měla řízení vpravo. Otec mě mezi vesnicemi nechával i řídit,“ vzpomíná Jarmila Musilová, co předcházelo její celoživotní pedagogické dráze.

Kronikářka Jarmila Musilová (vpravo) a Blanka Prudilová

„Byla to padesátá léta, dávala se přednost dětem ze zemědělských rodin,“ vysvětluje paní Jarmila, proč jí režim studium „veteriny“ neumožnil. A tak zvítězilo přání maminky, aby se její jediná dcera stala učitelkou. Za bezmála třicet školních roků učila oceněná Vzorná učitelka nespočet žáků. Jistě v řádu tisíců. Rozprchli se po celém světě, nejdál v USA a v Austrálii.

Nechybím na ničem v našem městě

„V Lipníku se píše kronika od roku 1924. Prvním kronikářem, který psal kroniku do roku 1952, byl profesor lipenské reálky Jakub Mráček,“ vzpomíná na známou lipenskou osobnost paní Musilová, která vede kroniku pro město od roku 1997. Velmi pečlivě.

Lipník nad Bečvou

Osobně se účastní všech událostí a má dokonalý přehled o všem, co se v Lipníku dělo a děje. Vede si podrobný textový i obrazový archiv tiskovin se zprávami ze všech oblastí života v Lipníku nad Bečvou: výpisy z městských zpravodajů a kronik, zprávy z médií, kopie archiválií i náhodně získaných dokumentů třeba z pozůstalostí Lipeňáků. Je živou pamětí svého města.

„Já bych potřebovala tak dvacet let ze života ještě ubrat, abych to všechno stačila. Snažím se psát městskou kroniku, seč mně síly stačí, snažím se radit mladým lidem, o čem by mohli psát, co by mohli zpracovávat. A snažím se samozřejmě spolupracovat i se starými lidmi, abych jim v našem městě připravila co nejlepší stáří. Úkolů hodně,“ usmívá se neúnavná dáma, nominovaná na cenu Seniorka roku 2015.

Její činnost pro seniory nespočívá pouze ve zlepšování fyzické kvality jejich života, podílí se také na jejich dalším vzdělávání. Zabývá se lektorskou činností, přednáší pro Akademii III. věku i v Literárním klubu pro seniory.

Klášter? Nechci házet flintu do žita

Paní Jarmila Musilová se významně zasazuje o záchranu jedné z nejvýznamnějších památek Lipníka nad Bečvou, budovy bývalé koleje řádu piaristů, mezi Lipeňáky zvané klášter.

A nejen proto, že celý život bydlí v jeho těsné blízkosti. Vytrvale šíří povědomí o významném působení řádu piaristů v Lipníku v médiích (pořady v rozhlasu i v televizi), ochotně a se zasvěceným komentářem provází budovou kláštera jak laické zájemce, tak členy různých komisí a potencionální investory.

Ví, že chátrání kláštera je velký a vleklý problém, ale nevzdává to. „Jsem optimista a věřím, že jednou se nám to podaří, že někdo vyslyší naše prosby a s klášterem nám pomůže,“ říká s nadějí paní Jarmila.

… a na tu znělku jsem zapomněla

Po natáčení si paní Jarmila posteskla, že zapomněla zveřejnit výzvu posluchačům ohledně znělky městského rozhlasu v Lipníku. V druhé polovině minulého století každé vysílání městského rozhlasu v Lipníku nad Bečvou začínalo znělkou. Byla to melodie záhorské písně „Seděl s ňó pod střešňó“ a pouštěla se tenkrát z gramofonové desky. Znělka ani deska se nedochovaly. A tak chtěla paní Musilová požádat posluchače Českého rozhlasu Olomouc o pomoc při pátrání po této vzácné archiválii. Nemáte ji náhodou doma?

autor: Blanka Prudilová
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.