Stanislav Peleška radí - 5.12.

5. prosinec 2008
Stanislav Peleška radí

PŘIKRMOVÁNÍ PTACTVA Vstoupili jsme do letošního posledního měsíce. Tvrdí se, že zahrady i jejich stromy a keře spí, ale ve skutečnosti jsou jen v růstovém klidu (odborně nazývaném DORMANCE). I v této době mají naše zahrady své návštěvníky, jimiž jsou ptáci.

Po celý rok vyhledávají také vhodné usídlení, ale hlavně potřebnou potravu. A to je závislé na stavu počasí a celé přírody. V období pozdně podzimním a časně jarním už je zahrada bez sněhu a ptáci si nabírají potřebnou potravu, svízelná je doba, kdy je celá krajina zamrzlá a zasněžená. Pro toto období je pro ptactvo naše pomoc skutečně nezbytná.
Do zahrad přilétají nejen kosi, strakapoudi či datlové, ale i sýkorkovití - koňadry, babky, modřinky, uhelníčci, vyjímečně i parukářky. Přidají se k nim i strnadi, pěnkavy, brhlíci, čížci, konipasi, rehkové, stehlíci, červenky i další. Tyto stálé ptáky je třeba vhodně přikrmovat dostupnými krmivy. Jsou to jak závěsná krmítka - směsné koule nebo nádoby (kořenáče, kokosové misky, stromové šišky) s lojem a semínky, eventuelně masem, vločkami.
Jako zásypové krmivo se nejčastěji uplatní olejnatá semena slunečnice, konopí, lnu, máku, řepky, ořechů, i plevelná semena. Přisypat lze i různé bobule: dřištál, jeřáb, břečťan, růže, ptačí zob, rakytník, střecha aj. Část bobulí je třeba nechat na keřích či strmech k přirozenému sběru ptáků.

autor: Stanislav Peleška
Spustit audio