Staněk končí pro nekompetentnost, Šmarda kultuře nerozumí, říká o kandidátovi na ministra Výborný

31. květen 2019

Ministr kultury Antonín Staněk (ČSSD) zatím dál zůstává ve funkci. Prezident Miloš Zeman jeho demisi nepřijal, strana ale na jeho odvolání trvá, a tak premiér Andrej Babiš (ANO) prezidentovi navrhne ministrovo odvolání. K tomu ale Zeman prohlásil, že s rozhodnutím nebude spěchat, protože ústava mu nestanovuje žádnou lhůtu a Staněk by prý měl mít možnost se obhájit.

Staňkovým nástupcem má být místopředseda ČSSD a starosta Nového Města na Moravě Michal Šmarda. „Je to velmi zkušený politik a autentický sociální demokrat. Má velké zkušenosti z komunální politiky, v níž řeší i oblast kultury,“ říká poslanec Ondřej Veselý (ČSSD).

Pro prezidenta je teď odvolání Staňka věc prestiže. Čekám tvrdý boj a komplikace, říká Zaorálek (ČSSD)

E-mail exministra zahraničí Lubomíra Zaorálka (ČSSD) unikl loni v prosinci ze stránky s online pirátskými filmy Bombuj.eu.

Po úterní schůzce prezidenta Miloše Zemana a Antonína Staňka je jasné, že se jeho odchod z ministerstva kultury zkomplikuje. Alespoň to v Interview Plus vysvětloval předseda zahraničního výboru Poslanecké sněmovny Lubomír Zaorálek (ČSSD). Odpověděl i na otázku případného odchodu sociálních demokratů z vlády nebo důvodu tak velkého neúspěchu v eurovolbách.

„Je dobrý rétor a umí velmi dobře komunikovat. V současnosti je hlavní problém ministerstva to, že je tam rozjitřená situace, kulturní obec se bouří proti stávajícímu ministrovi a je třeba situaci uklidnit,“ dodává Veselý.

Předseda KDU-ČSL Marek Výborný ovšem namítá, že ne každý úspěšný starosta nutně musí být i úspěšným ministrem. „Není to jen o moderaci jednání. Ten kandidát by měl mít nějaký elementární vhled do problematiky,“ zdůrazňuje s tím, že úkolem nového ministra bude i novela památkového zákona.

Pan starosta Šmarda do médií říkal, že vlastně kultuře moc nerozumí. Že jemu jde o zklidnění situace a moderaci jednání. To je potřeba, ale musí tomu rezortu také rozumět.
Marek Výborný

Výborný očekává, že prezident Staňka odvolá v řádu dnů: „Rozumím tomu, že si bude chtít s nominantem sociální demokracie pohovořit, ale pokud by dlouhodobě odkládal přijetí Staňkovy rezignace, považoval bych to za krok proti duchu ústavy.“

Petr Hartman: Antonín Staněk jako ministr kultury na přání

Antonín Staněk

Pokud si to předseda strany přeje, tak já ve vládě skončím. Pokud si pan prezident bude přát, abych ve vládě zůstal, tak já tedy zůstanu.

Podle Výborného není rolí prezidenta vstupovat do toho, kdo má politickou stranu reprezentovat ve vládě: „Trestní oznámení se mohou vléct měsíce a roky, to je jen zástupný argument. Ministr Staněk není odvoláván kvůli jedné kauze v Národní galerii. Rezort byl špatně řízen, nekomunikoval s řediteli příspěvkových organizací a nebyly předkládány návrhy zákonů, které jsou potřeba. Končí pro svoji nekompetentnost.“

Veselý souhlasí, že důvodem Staňkova odvolání není odvolání ředitelů Muzea umění v Olomouci a Národní galerie. „V případě odvolání Jiřího Fajta za ním naopak velmi pevně stojíme. Problém je, že nedokázal komunikovat. Pokud řídíte nějaký rezort, tak se proti vám nemůže celý vzbouřit. To se stalo a bylo zjevné, že nedokáže situaci uklidnit,“ uzavírá poslanec.

autoři: Martin Matějka , ert
Spustit audio

Související