Srpen 1968: Do krizového vysílání se zapojila všechna studia Českého rozhlasu. Z libereckého vysílali Václav Havel a Jan Tříska

21. srpna 2023 si připomínáme 55 let od začátku okupace Československa vojsky Varšavské smlouvy. V Liberci si příjezd tanků vyžádal 9 obětí na životech a 48 zraněných, z utajeného rozhlasového studia tehdy vysílali Václav Havel a Jan Tříska.

Čtěte také

21. srpen je datum, které bude navždy spojeno s událostmi konce léta roku 1968, kdy začala okupace naší země vojsky Varšavské smlouvy. Role Československého rozhlasu byla tehdy mimořádně důležitá, do krizového vysílání se zapojila všechna studia Českého rozhlasu.

Z libereckého studia Českého rozhlasu tehdy vysílal dramatik Václav Havel a herec Jan Tříska, které příjezd tanků zastihl v Liberci na návštěvě u přátel.

Redaktor David Hamr mluvil s pamětníky, kteří byli u toho. Jedním z nich byl tehdejší redaktor Severočeského nakladatelství, které sídlilo v budově rozhlasu, Oldřich Škrbel a také náš, již zesnulý, rozhlasový kolega Milan Brunclík, který tehdy v Liberci začínal.

„Tady se střílelo, Liberečáci to vědí velmi niterně, umírali lidé. Rozhlas udržoval celý národ v permanentní pohotovosti a velmi spontánním odporu vůči okupantům,“ vzpomínal na srpen 1968 Milan Brunclík, tehdy šestnáctiletý elév libereckého rozhlasového studia.

„Velmi hlasité místo, odkud tento odpor také zazníval, byl Československý rozhlas, studio Liberec vysílající ze zámečku v Alšově ulici. Při té příležitosti jsem se tam potkal několikrát s panem Václavem Havlem, který psal úderné a slovně bohaté komentáře,“ dodal Milan Brunclík.

Navzdory času má podobně živé vzpomínky na srpnové dny roku 1968 i Oldřich Škrbel, tehdejší redaktor Severočeského nakladatelství, které sídlilo v budově rozhlasu. „Objevil se tam Václav Havel s Honzou Třískou, začaly veškeré ty věci kolem. V rozhlase, kde jsme sídlili, tam padly hranice… Najednou to byl jeden kolektiv, do toho přicházely telefony ze Zlatého Lva, že nám vezou obědy,… po této stránce to bylo fantastické.“

autoři: David Hamr , reČRoL
Spustit audio

Související