Srovnali jsme, jak různé typy roušek chrání proti virům

19. březen 2020

Nanofiltr ochrání nejvíce, bavlna má řidší strukturu, ale je možné ji sterilizovat. Ochranné pomůcky je potřeba správně používat, rizikový je po dotyku obličeje přenos očima.

Nanofiltr ochrání nejvíce, bavlna má řidší strukturu, ale je možné ji sterilizovat. Ochranné pomůcky je potřeba správně používat, rizikový je po dotyku obličeje přenos očima.

Čtěte také

Svépomocí vyrobená rouška z bavlněné látky sníží přenos chřipkových virů dvakrát až dvaapůlkrát, obyčejná lékařská rouška asi čtyřikrát až pětkrát. Profesionální respirátor asi stokrát. Oproti nekryté tváři představuje jakákoliv tkanina zlepšení ochrany.

Tkanina zachytí kapénky poletující vzduchem a částečně zabrání, abychom se dotýkali obličeje. Člověk si totiž nevědomky sáhne na tvář více než dvacetkrát za hodinu. Vstupní branou virů do organismu mohou být i oči, při povinném nošení roušek bude zřejmě tento přenos infekce více nebezpečný.

Jen velmi hustá tkanina zadrží nepřítele

Velikost koronaviru typu SARS i chřipkových virů je v desítkách až stovkách nanometrů. Nanofiltry mají mimořádně hustou síť vláken v řádu nanometrů.

Čtěte také

„Jemný nanofiltr je schopen přitahovat i virové částice velmi silnými mezimolekulárními silami, které působí na krátkou vzdálenost,“ vysvětluje profesor David Lukáš z Technické univerzity v Liberci. Účinek takzvaných van der Waalsových sil ale výrazně slábne se vzdáleností. Pokud jsou vlákna v tkanině od sebe dál, hrozí větší riziko, že virus proletí. velmi hustá nanotkanina je ale schopna částice zadržet a zároveň je prodyšná

Samotnou nanotkaninu vyrábějí i české firmy. Musí být ale umístěna do respirátoru nebo všita do roušky. Tato výroba probíhá v zahraničí, hlavně v Číně.

Nejrizikovějším momentem je chvíle, kdy si respirátor nebo roušku sundaváme. Pokud se dotýkáme přední části pomůcky, můžeme si nechtěně kontaminovat obličej.

Domácí sterilizace nanofiltrů není možná

Odborníci doporučují jen jednorázové použití pomůcek s nanofiltry. Viry totiž zadrží, ale nezlikvidují a nanostrukturu látky není možné jednoduše vyprat ani sterilizovat horkým vzduchem.

Bavlněné roušky je možné prát, Světová zdravotnická organizace doporučuje proti koronaviru teplotu praní mezi 60 a 90 stupňů.

Prof. David Lukáš, Technická univerzita v Liberci

autoři: Martin Srb , mrk
Spustit audio

Související

E-shop Českého rozhlasu

Kdo jste vy? Klára, nebo učitel?

Tereza Kostková, moderátorka ČRo Dvojka

jak_klara_obratila_na web.jpg

Jak Klára obrátila všechno vzhůru nohama

Koupit

Knížka režiséra a herce Jakuba Nvoty v překladu Terezy Kostkové předkládá malým i velkým čtenářům dialogy malé Kláry a učitele o světě, který se dá vnímat docela jinak, než jak se píše v učebnicích.