Správná výživa dětí
Jakou snídani připravit dětem? A co jim dát k svačině? Mohou děti dostávat vegetariánskou stravu? Ptali jste se v Poradně na Dvojce.
Daniela BRŮHOVÁ, moderátorka
--------------------
Klidné dopoledne, vážení a milí posluchači, společnost vám dělá Dvojka Českého rozhlasu, začíná druhá hodina našeho dopoledního vysílání. Po 11 už vás lákám, přijde Polana Bregantová, kurátorka, bibliografka a také dcera Olbrama Zoubka. Budeme mluvit o jejím tatínkovi, významném sochaři, pozveme vás i na výstavu do Jízdárny Pražského hradu. Také se dozvíte, co to znamená, když se začíná od Adama, to bude před třičtvrtě na 11, no a Ennerico Morricone, toho vám připomeneme v naší zahraniční rubrice krátce předtím. Teď ale otevírám Zdravotnickou poradnu, dobrý den přeji panu doktorovi Petru Tláskalovi.
MUDr. Petr TLÁSKAL, pediatr, dětský gastroenterolog Fakultní nemocnice v Praze Motole, předseda Společnosti pro výživu
--------------------
Dobrý den.
Daniela BRŮHOVÁ, moderátorka
--------------------
Mimochodem provází vás Daniela Brůhová, no, a pan doktor Tláskal je pediatr, dětský gastroenterolog ve Fakultní nemocnici v Praze Motole a také je předsedou Společnosti pro výživu. Téma je téměř vymezené děti - výživa. Správná výživa dětí, o tom si budeme povídat. Vy jste mi říkal, pane doktore, před vysíláním, že výživa nebolí.
MUDr. Petr TLÁSKAL, pediatr, dětský gastroenterolog Fakultní nemocnice v Praze Motole, předseda Společnosti pro výživu
--------------------
Přesně tak.
Daniela BRŮHOVÁ, moderátorka
--------------------
To je hezké slovo, ale zároveň také zapříčiňuje, když si to tak dovolím říci, to, jestli jsme zdravější nebo nemocnější?
MUDr. Petr TLÁSKAL, pediatr, dětský gastroenterolog Fakultní nemocnice v Praze Motole, předseda Společnosti pro výživu
--------------------
Přesně tak, já vás vlastně doplním, protože ze 40 % ovlivňuje náš zdravotní stav z těch zevních podmínek právě výživa, a to si vůbec neuvědomujeme, že vlastně jak se stravujeme v dětství, tak budeme mít případně buďto zdraví a nebo budeme mít některé nemoci pak v dospělosti a z toho související bude další problematika.
Daniela BRŮHOVÁ, moderátorka
--------------------
Kdy se tvoří takové ty správné výživové návyky, v jakém věku?
MUDr. Petr TLÁSKAL, pediatr, dětský gastroenterolog Fakultní nemocnice v Praze Motole, předseda Společnosti pro výživu
--------------------
Ty správné výživové návyky se tvoří vlastně už úplně od počátku, vlastně po narození toho dítěte. Nicméně se vytváří pak pravidelněji v období vlastně po kojeneckém věku, tedy v období toho batolecího věku, kdy nasává to dítě, dalo by se říct určitá pravidla té výživy, která není prostě založena jenom na mateřském mléce, ale je založena na dalších změnách, komoditách.
Daniela BRŮHOVÁ, moderátorka
--------------------
Kdybychom se teď podívali na výživu dětí třeba mladšího školního věku, možná se něco potom dá přenést i do toho dospělého věku, je to tak?
MUDr. Petr TLÁSKAL, pediatr, dětský gastroenterolog Fakultní nemocnice v Praze Motole, předseda Společnosti pro výživu
--------------------
Přesně tak, ano, určitě. Jako z toho mladšího školního věku, pokavad si odneseme ty návyky už z dřívějška na různé složky výživy, které ovlivňují náš metabolismus případně nepříznivě a vedou případně k nadváze, obezitě, to je dneska běžně uváděno a bohužel je to skutečně epidemie nejenom minulého, ale i tohoto století, tak si pak přinášíme celou řadu nemocí do té dospělosti.
Daniela BRŮHOVÁ, moderátorka
--------------------
Než se dostaneme k těm komplikacím jako je například obezita, tak co bychom se měli naučit v tomhle vlastně začátečním mladším školním věku? Je důležité snídat? Jednoduché zásady?
MUDr. Petr TLÁSKAL, pediatr, dětský gastroenterolog Fakultní nemocnice v Praze Motole, předseda Společnosti pro výživu
--------------------
To je úplně řekl bych nejpodstatnější, to znamená pravidelný systém výživy. Často to nebývá v rodinách a pak se to přenáší i na to dítě. Častým problémem bývá to, že pak to dítě, když se vzbudí, tak rychle spěchá, aby se připravilo do školy a už to nestíhá. Takže to je jeden ze základů. Dalším momentem je samozřejmě svačina a oběd a opět svačina a večeře, tedy v určitých intervalech, které prostě i ten metabolismus nějakým způsobem akceptuje.
Daniela BRŮHOVÁ, moderátorka
--------------------
Co by nemělo chybět v jídelníčku mladších školních dětí?
MUDr. Petr TLÁSKAL, pediatr, dětský gastroenterolog Fakultní nemocnice v Praze Motole, předseda Společnosti pro výživu
--------------------
Tak rozhodně to, co u dětí bývá jako prioritní, to znamená mléko. Mléko a mléčné výrobky by měly být v tomto věku alespoň 3x denně nabízeny do stravy toho dítěte.
Daniela BRŮHOVÁ, moderátorka
--------------------
Takže jogurty, tvarohy, sýry?
MUDr. Petr TLÁSKAL, pediatr, dětský gastroenterolog Fakultní nemocnice v Praze Motole, předseda Společnosti pro výživu
--------------------
Jogurty, tvarohy, samozřejmě samotné mléko a další prostě složky, a to by mělo být zařazeno prakticky ve třech jídlech v průběhu toho dne. Je běžné, že samozřejmě konzumuje obiloviny, to znamená ty by měly být v každé té porci a co je dost důležité, je zelenina a ovoce, protože to máme stále, dalo by se říci v určitých nedostatcích v té konzumaci. Prakticky ta zelenina a ovoce by měla být rovněž součástí téměř každého jídla.
Daniela BRŮHOVÁ, moderátorka
--------------------
A teď myslíte, pane doktore, zelenina například jenom syrová a nebo zeleninová polévka, počítá se jako zelenina?
MUDr. Petr TLÁSKAL, pediatr, dětský gastroenterolog Fakultní nemocnice v Praze Motole, předseda Společnosti pro výživu
--------------------
Tak určitě ano, ale na jednu stranu je dobře, i když konzumujeme tu syrovou stravu, syrovou zeleninu, ale nemusí to být pouze syrová zelenina, je to možné kombinovat, ale určité množství té syrové zeleniny mělo být.
Daniela BRŮHOVÁ, moderátorka
--------------------
Zeleninová jídla také doporučujete?
MUDr. Petr TLÁSKAL, pediatr, dětský gastroenterolog Fakultní nemocnice v Praze Motole, předseda Společnosti pro výživu
--------------------
Samozřejmě mělo by být součástí toho jídelníčku. U dětí ale nesmíme zapomenout i na to, že je důležité, aby především přijímaly plnohodnotnou bílkovinu a plnohodnotnou bílkovinu získávají jednak teda z toho mléka, mléčných výrobků, ale získávají ji i z masa, takže to by nemělo v tom jídelníčku taky scházet.
Daniela BRŮHOVÁ, moderátorka
--------------------
Maso, jak často dávat mladším školním dětem?
MUDr. Petr TLÁSKAL, pediatr, dětský gastroenterolog Fakultní nemocnice v Praze Motole, předseda Společnosti pro výživu
--------------------
Maso jednak jak často, to znamená 1x, 2x denně, ale také je to otázka kvality masa, protože abychom to pak neredukovali na tedy maso ve formě uzenin. Je skutečně potřebné, abychom především vybírali maso, které je spíše méně tučné, protože v současné době v naší výživě je vysoce, velké množství především saturovaných mastných kyselin a maso je jeden z nositelů této složky výživy, která ne vždycky je úplně příznivá pro náš organismus. Ale to je pokavad to přeženeme, to znamená pokud konzumujeme tedy takové to maso, které má skrytý tuk ve větším množství v tím obsahem toho tuku.
Daniela BRŮHOVÁ, moderátorka
--------------------
Kvalitní maso tedy, myslíte tím co?
MUDr. Petr TLÁSKAL, pediatr, dětský gastroenterolog Fakultní nemocnice v Praze Motole, předseda Společnosti pro výživu
--------------------
No, tak kvalitní maso je samozřejmě maso spíš libovější, je to hovězí maso. Velká konzumace je samozřejmě i vepřového masa, ale mělo by být s menším obsahem tuku. No, a pak je to hlavně drůbeží, to znamená vlastně kuřecí a měli bychom i užívat ostatní tedy kuřecí maso, ne vždycky je to zvyklostí v našem jídelníčku.
Daniela BRŮHOVÁ, moderátorka
--------------------
Krůtí, králík.
MUDr. Petr TLÁSKAL, pediatr, dětský gastroenterolog Fakultní nemocnice v Praze Motole, předseda Společnosti pro výživu
--------------------
Přesně tak.
Daniela BRŮHOVÁ, moderátorka
--------------------
Dodává pan doktor Petr Tláskal, pediatr, dětský gastroenterolog ve fakultní nemocnici v Praze Motole. Je také předsedou společnosti pro výživu. Teď vám zahrajeme, no, a pak se ho budete moci ptát.
/ Písnička /
Daniela BRŮHOVÁ, moderátorka
--------------------
Na Dvojce Českého rozhlasu dozpívala Bonnie Tyler. 221552525 a nebo 221552424, to jsou telefony k nám do Zdravotnické poradny, ve které sedí pan doktor Petr Tláskal, předseda Společnosti pro výživu a také pediatr a dětský gastroenterolog z Fakultní nemocnice v Praze Motole. Bavíme se o výživě, jestli se chcete zeptat na výživu dětí nebo i dospělých, protože pan doktor je předsedou společnosti pro výživu, volejte, ptejte se, pane doktore, nasaďte si sluchátka, poslechneme si první dotaz. Dobrý den, přejeme.
osoba
--------------------
Dobrý den. Prosím vás pěkně, mluvíte o tom, že děti mají papat, ale ony nechtějí papat vůbec nic, ani nejí ve škole, nebere si svačinu, místo toho si koupí koblihy, pak místo koblih si koupí nakonec křupky. A když, na oběd mi přestal chodit, přes den nejí, doma nejí a večer pak by sežral vola.
Daniela BRŮHOVÁ, moderátorka
--------------------
Co s tím chcete říct?
osoba
--------------------
Co s tím?
Daniela BRŮHOVÁ, moderátorka
--------------------
Šalamounská věc, pane doktore.
MUDr. Petr TLÁSKAL, pediatr, dětský gastroenterolog Fakultní nemocnice v Praze Motole, předseda Společnosti pro výživu
--------------------
Tento dotaz bývá dost častý a v podstatě už je to trochu zanedbané, to znamená, tam je velice důležitá výchova takového dítěte a příprava vlastně pro tuto problematiku. Řekl bych, že ta výchova začíná už v tom batolecím věku, protože často ty děti trpí takzvanou neofobií. Neofobií to je to, že prostě odmítají nová jídla a pokavad nejsou rodiče dostatečně trpěliví, tak vlastně pak si začnou skutečně vybírat pouze ta jídla, která ji vyhovují chuťově a podobně a z hlediska jejich potřeb organismu to je tak dalece nezajímá.
Daniela BRŮHOVÁ, moderátorka
--------------------
Takže rodiče by měli být trpělivý a skutečně nasadit ten režim, pane doktore? Snídaně, oběd, večeře?
MUDr. Petr TLÁSKAL, pediatr, dětský gastroenterolog Fakultní nemocnice v Praze Motole, předseda Společnosti pro výživu
--------------------
No, určitě, záleží samozřejmě na té rodině, jak prostě je a v mnohých případech dokonce i se stává, že třeba právě ty mladší školní děti přichází s tím, že třeba znají jenom čtyři složky výživy a tím to končí. Takže jsou pak překvapeny a odmítají ta jídla. Takže pak i se třeba řeší to pomocí psychologa.
Daniela BRŮHOVÁ, moderátorka
--------------------
Poslechneme si další telefonický dotaz, dobrý den, Zdravotnická poradna, bavíme se výživě, o výživě dětí, ptejte se.
osoba
--------------------
Jandová, dobrý den. Já mám dva dotazy, první je, co se týká masa. Co říká pan doktor masu jehněčímu, kůzlečímu, ale protože to je sezónní maso, takže vlastně z mrazáku, když se zpracovává z mrazáku. A ještě druhý dotaz, ten je teda na menší děti, co říká kojení dětí starších 2 let jako před spaním, při kojení, nebo prostě, když to dítě třeba pláče nebo tak, nakojit, jestli je toho příznivcem nebo ne?
Daniela BRŮHOVÁ, moderátorka
--------------------
Děkujeme za zajímavé dotazy. Pane doktore, odpovídejte.
MUDr. Petr TLÁSKAL, pediatr, dětský gastroenterolog Fakultní nemocnice v Praze Motole, předseda Společnosti pro výživu
--------------------
Tak k tomu prvnímu dotazu, tak určitě i masa, která zde byla vyjmenovaná nejsou problémem. Já bych řekl jenom jednu věc, co tady tedy nezaznělo, my trošku zapomínáme na rybí maso. A já bych tady docela i apeloval na to, abychom si toto uvědomovali, protože rybí maso nám přináší celou řadu složek výživy, které těžko dostáváme z ostatních vlastně produktů.
Daniela BRŮHOVÁ, moderátorka
--------------------
A pane doktore, jak nahlížíte na maso, ať už rybí nebo jehněčí z mrazáku?
MUDr. Petr TLÁSKAL, pediatr, dětský gastroenterolog Fakultní nemocnice v Praze Motole, předseda Společnosti pro výživu
--------------------
Já si myslím, že pokavad se ošetří normálně, to znamená rozmrazením, tak tam by neměl být žádný nějaký větší problém.
Daniela BRŮHOVÁ, moderátorka
--------------------
Kojení dětí dvouletých?
MUDr. Petr TLÁSKAL, pediatr, dětský gastroenterolog Fakultní nemocnice v Praze Motole, předseda Společnosti pro výživu
--------------------
Kojení dětí, podívejte, já jsem pracoval i delší dobu v Africe, takže vím, že tam byly kojené děti poměrně dlouho, a to spíš z ekonomických důvodů. My kojení samozřejmě preferujeme, pokavad je dítě kojeno, být může, nicméně je potřeba nezapomínat na ostatní složky výživy, to znamená pokavad je dítě po už tom půl roce života stále více kojeno a nedostává ostatní složky výživy, tak to není dobře. Tedy pak kolem toho druhého roku života ano, pokavad ty zoubky dítěte, které už jsou, tak v podstatě nepoškozují tu bradavku té matky, ano, ale nicméně říkám, že je tam důležité i ostatní složky výživy.
Daniela BRŮHOVÁ, moderátorka
--------------------
Děkujeme za odpověď, další dotaz. Dobrý den přejeme.
osoba
--------------------
Dobrý den, tady posluchačka Dagmar a chtěla bych se zeptat na svýho vnuka, ten vůbec nechce jíst syrovou zeleninu a ovoce taky ne, jenom z ovoce sní jablko a jinak vařenou zeleninu, tu jo, tu má rád, ale syrovou nechce vůbec.
Daniela BRŮHOVÁ, moderátorka
--------------------
Co s tím? Kolik mu je, kolik mu je?
osoba
--------------------
11 mu bude.
Daniela BRŮHOVÁ, moderátorka
--------------------
11 let, pane doktore.
MUDr. Petr TLÁSKAL, pediatr, dětský gastroenterolog Fakultní nemocnice v Praze Motole, předseda Společnosti pro výživu
--------------------
Tak, to už je velkej kluk, že jo, tady v podstatě je to otázka spíš zase zvyklostí v té rodině a příkladu. Já bych se toho tolik neobával, protože ono se to pak nějak s časem i případně změní, ale nicméně není určitě cestou nějaké nucení nebo nějaké příkazy, ale ono taková ta jednoduchá cesta tady to máme a hotovo je někdy docela i výhodná.
Daniela BRŮHOVÁ, moderátorka
--------------------
Nedělat kolem toho žádné velké tance.
MUDr. Petr TLÁSKAL, pediatr, dětský gastroenterolog Fakultní nemocnice v Praze Motole, předseda Společnosti pro výživu
--------------------
Ano, přesně tak.
Daniela BRŮHOVÁ, moderátorka
--------------------
Poslechneme si poslední telefonický dotaz. Dobrý den přejeme. Slyšíme, ptejte se.
osoba
--------------------
Dobrý den, já jsem se chtěla zeptat, já mám taky vnoučka 17 měsíců a on ještě je kojený, protože stále si to vyžaduje a víceméně je tam ten problém, že on dříve víc papal jiný jídla, teď najednou přestává mít chuť na jídlo, sní tak dvě, tři, čtyři lžičky maximálně a pak zase jenom kojit a kojit nebo pít vodu a pít čaj.
Daniela BRŮHOVÁ, moderátorka
--------------------
Ano, pane doktore, co s tím?
MUDr. Petr TLÁSKAL, pediatr, dětský gastroenterolog Fakultní nemocnice v Praze Motole, předseda Společnosti pro výživu
--------------------
Tak, tam je důležité pak posoudit ten stav té výživy toho dítěte. Domluvit se nejlépe asi s pediatrem, který to dítě zná a který pak dá nejlepší poradu.
Daniela BRŮHOVÁ, moderátorka
--------------------
Tak to byla poslední odpověď od pana doktora Petra Tláskala, například k soli jsme se vůbec nedostali, pane doktore. Sůl bych řekla, že je takové zaklínadlo dnešních jídel?
MUDr. Petr TLÁSKAL, pediatr, dětský gastroenterolog Fakultní nemocnice v Praze Motole, předseda Společnosti pro výživu
--------------------
To určitě, to je velice důležitý moment, protože my hrozně moc solíme nejen děti a dospělí, a vlastně to se pak odráží v tom našem zdravotním stavu, především se dneska říká, že takové ty, ta hypertenze, tedy vysoký krevní tlak a pak ta úmrtí souvisí mimo jiné i s tím, že konzumujeme nadbytek soli a ve vztahu už k dětem je to nutné nějakým způsobem trošku regulovat, to znamená zbytečně nepřisolovat stravu, protože mnohé potraviny obsahují té soli poměrně dost.
Daniela BRŮHOVÁ, moderátorka
--------------------
Tak, to byla poslední odpověď Petra Tláskala, předsedy Společnosti pro výživu a také dětského gastroenterologa ve Fakultní nemocnici v Praze Motole. Pan doktor s vámi teď bude chatovat asi 15 nebo 20 minut na chatu najdete snadno, na webu 2.rozhlas.cz tabulku, kam vepíšete svůj dotaz. Děkujeme, pane doktore, hezký den.
MUDr. Petr TLÁSKAL, pediatr, dětský gastroenterolog Fakultní nemocnice v Praze Motole, předseda Společnosti pro výživu
--------------------
Děkuji za pozvání, na shledanou.
Daniela BRŮHOVÁ, moderátorka
--------------------
Na slyšenou.
Autorizovaným dodavatelem doslovných elektronických přepisů pořadů Českého rozhlasu je NEWTON Media, a.s. Texty neprocházejí korekturou.
E-shop Českého rozhlasu
Hurvínek? A od Nepila? Teda taťuldo, to zírám...
Jan Kovařík, moderátor Českého rozhlasu Dvojka
3 x Hurvínkovy příhody
„Raději malé uměníčko dobře, nežli velké špatně.“ Josef Skupa, zakladatel Divadla Spejbla a Hurvínka