Správcem Starého Žamberka. Facebooková skupina nadšenců pobrala 1200 členů

22. duben 2021

Skupinu Starý Žamberk a zapomenutá místa založil historik Jindřich Žák původně kvůli sobě, aby našel pamětníky v kraji, který není jeho rodným. Stránky měly velký úspěch. Za půl druhého roku se do veřejné skupiny přihlásilo více než 1200 členů. 

Facebooková skupina Starý Žamberk a zapomenutá místa přilákala zájemce různého věku a rozličných profesí. Všichni mají nějaký vztah k tomuto městu na úpatí Orlických hor. Jde o veřejnou skupinu, všichni její členové mohou vkládat svoje příspěvky, ať už staré fotografie, pohlednice nebo regionální archiválie a dokumenty. 

Doba covidová sociální sítím přeje

V měsících, kdy se lidé nesměli stýkat s nikým mimo svoji rodinu, hledali zábavu a kontakt právě na sociálních sítích. Také Starý Žamberk a zapomenutá místa zaznamenal obrovský nárůst, za poslední rok přes 1 100 nových členů, a zveřejněno bylo více než dva a půl tisíce příspěvků.

Tištěný projekt Starý Žamberk

Zakladatel skupiny Jindřich Žák je zaměstnancem Městského muzea v Žamberku a skupinu spravuje ve svém volném čase. "Při studiu historie Žamberka mně došlo," vysvětluje svoji motivaci Jindřich Žák, "že historici píší svoje články do odborných časopisů, ale ty se k běžnému čtenáři nedostanou. Facebooková skupina je pro tyto účely skvělý prostor."

Aby skupina fungovala bezkonfliktně, musel Jindřich Žák nastavit jistá pravidla. Jedním z nich je časový horizont, zveřejňované příspěvky se nesmí vztahovat k událostem mladším deseti let. "Nechtěl jsem řešit poničené lavičky nebo jiné aktuální problémy města, zakládal jsem skupinu pro jiné účely," vysvětluje Jindřich Žák.

Starý Žamberk a ...

Jindřich Žák ale nezůstal jen u sociální skupiny, projekt Starý Žamberk se rozvinul do dalších aktivit. Spolu s dalšími dobrovolníky vydali sborník, který nazvali Starý Žamberk a okolí. A s městskou knihovnou se dohodli na promítání a debatách, aby se k projektu dostali i lidé, kteří nepoužívají sociální sítě. 

Dalšími větvemi projektu jsou Starý Žamberk a školy, který je určen pro žáky základních škol, a Starý Žamberk a pamětníci, ve kterém badatelé sbírají očitá svědectví. V procesu je zatím poslední nápad Jindřicha Žáka - Starý Žamberk a veřejný prostor, ve kterém by chtěl pořádat výstavy ve spolupráci s Pamětí národa a USTRem. 

Starý Žamberk naživo

Na stránkách skupiny Starý Žamberka a zapomenutá místa se potkávají bývalí spolužáci a staří sousedé paradoxně právě v době, kdy jsou skutečná setkávání omezená. "Ale až tato protipandemická opatření skončí," těší se Jindřich Žák, "uspořádáme setkání členů skupiny naživo, v divadle nebo v knihovně, aby se nás potkalo co nejvíc a Starý Žamberk ... mohl pracovat dál."

  

Spustit audio

Související