Spory v ODS

18. leden 2010
Ozvěny dne

ODS se nezdá být v nejlepší volební kondici. Roste napětí mezi vedením strany a regiony, přičemž problematickým regionem se zdá být i Praha. S ní přitom ODS stojí a padá, bez pražských hlasů nemá ve volbách valnou šanci.

Dokonce se dá říct, že stranu sice vede Mirek Topolánek, ale volby rozhodne to, jak Pavel Bém ustojí situaci v metropoli, kde je teď v módě TOP 09 díky vtipnému Kalouskovi a knížeti s fajfkou, zatímco ODS se kvůli sérii podezření na korupci a špatné hospodaření stává pro média fackovacím panákem.

Předseda Topolánek působí dojmem, že by rád podřídil regionální pantáty centrální disciplíně, jenomže v centru, pod nosem to vypadá nejhůř. Aktéři posledních výměn názorů přes média jsou v politice dlouho, takže vědí, že právě na takovéto veřejné praní špinavého prádla jsou voliči alergičtí. Pokud tedy na sebe útočí, musí jít o něco vážného. A když navíc ještě dělají tiskovky o tom, že se nehádají, situace bude přímo kritická. O program asi nepůjde, ten už naše politické strany dávno neřeší. Zbývá boj o moc.

Tématem nadcházejících voleb, zdá se, bude korupce, ve které veřejnost stále víc vidí jádro všech společenských a politických potíží. Téma korupce lze zvednout dvěma způsoby: Postavit se jí čelem, obětovat par korupčníků z vlastních řad a teatrálně se od nich distancovat. To se může líbit, ale také to nemusí zabrat.

Druhý způsob je zatloukat, zatloukat a zatloukat. To sice partaji nepomůže, ale také neuškodí. ODS se prezentuje jako strana konzervativní, takže spíše zvolí to zatloukání. Na radikální rozlučku s korupčníky je dost času poté, co kvůli nim pražská křesla ve sněmovně dostane neúplatný kníže s fajfkou.

autor: iho
Spustit audio

Více z pořadu