Sport je skvělou přípravou pro život, říká trenér atletů Jiří Švec

3. červenec 2013

Hosty dopoledního Tandemu byly Veronika Janíčková a Jiří Švec, řeč byla o právě skončené letní dětské olympiádě ve Zlíně, kde měl Kraj Vysočina hojné, a také úspěšné zastoupení. Jednou z medailistek byla právě Veronika, přivezla bronz z běhu na sto metrů překážek. Jiří Švec trénuje atlety v Jihlavě, a do Zlína jel jako opora týmu.

„Nosnými sporty jsou atletika, plavání a další, my tam pravidelně jezdíme s atlety, a je to pro mladé sportovce úžasné, navazují přátelství, motivuje je to do dalšího závodění, je tam o ně postaráno po všech stránkách, přenášejí jim oblečení jako velkým sportovcům, uvádějí před startem jejich jména… a je pravda, že ne každý sportovec to ustojí, na někoho ta atmosféra padne jak deka,“ hodnotí olympiádu Jiří Švec.

Obléci si totiž krajský dres a běžet si pro vítězství za obrovské podpory diváků z hlediště ne každý ustojí. Pak se stane, že i favorité nakonec cenný kov nezískají. Veronika říká: „Byla tam jedna atletka, která mi říkala, jak jí vadí, že jí před začátkem závodu uvedli jako favoritku. Nakonec doběhla až na šestém místě.“

Veronika Janíčková, atletka ze Spartaku Třebíč, má naopak atmosféru velkých závodů ráda.
„Mám větší trému, ale když se čte moje jméno, užívám si to, říkám si, že je to fajn tady být s kvalitními soupeřkami. Vyhecují mne, a mně se na velkých závodech daří,“ říká Veronika.

Jiří Švec má zkušenost, že sportovní příprava je dobrou průpravou i do běžného života. Člověk umí překonávat překážky, soustředit se na výkon, koncentrovat se, dodržovat termíny.

Mladí sportovci přivezli z dětské olympiády ve Zlíně několik medailí, Veronika bronz za sto metrů překážek, mladší žákyně ze štafety přivezly také bronzovou medaili. Padlo i několik krajských rekordů zejména ve štafetách.
„Podařilo se ta děcka skvěle seběhat dohromady, zaběhly perfektně“, říká uznale atletický trenér Švec.

Další letní dětská olympiáda se bude konat za dva roky, příští rok by ale právě náš Kraj Vysočina měl hostit zimní olympiádu pro děti a mládež.

Spustit audio