Spolupracovník Dvojky Jan Svatoš získal prestižní mezinárodní ocenění v Číně za dokument divoČINY

Divočina jako kulturní fenomén. Ne příroda. Tím zaujal porotce festivalu World Mountain Documentary Festival of Qinghai v Číně fotograf a kameraman Jan Svatoš, který pro Dvojku připravuje každou středu ranní cestovatelské okénko nebo úterní fotografickou poradnu.

Divočina. Většině Čechů se pod tímto pojmem vybaví tropický prales nebo africká savana. Cokoli obývané divokými zvířaty, která ale najednou nenávratně mizí. Některé činy je ale nyní vracejí zpět. Dokážeme však žít bok po boku s vlky, medvědy nebo zubry?

Dokumentární film divoČINY Jana Svatoše přibližuje úsilí lidí, kteří svůj život zasvětili ochraně po generace pronásledovaných tvorů, a zkoumá, jak naše společnost vnímá divočinu. Zamýšlí se tedy nad divočinou jako kulturním fenoménem a zdůrazňuje význam člověka jako nedílné součástí přírody.


World Mountain Documentary Festival of Qinghai
- založen byl v roce 2008
- koná se každé dva roky
- soutěží se ve 3 tematických katekoriích: společnost, antropologie a příroda
- letos se zúčastnilo 551 dokumentárních filmů z 36 zemí světa

Tím také oslovil mezinárodní porotu 17 filmařů a producentů z Kanady, Turecka, Izraele, Norska, Jižní Koreji a Číny. A na mezinárodním filmovém festivalu 2014 World Mountain Documentary Festival of Qinghai v Číně získal prestižní ocenění Jade Kunlun Special Jury Award.

„Dokument divoČINY ukazuje, jak důležitá je neustálá reflexe našeho chování vůči přírodě. Principy, které nám ukazuje režisér Jan Svatoš v České republice, neplatí pouze v této malé zemi, ale mají mezinárodní přesah,“ oceňuje ředitel festivalu a předseda poroty v sekci příroda Lu Liang.

Mezinárodní konference k dokumentárnímu filmu

Jan Svatoš přednáší na mezinárodní konferenci v měste Geermu

V rámci festivalu proběhla i mezinárodní konference na téma aktuálního směřování a vývoje dokumentárního filmu. Zúčastnili se jí filmoví a televizní profesionálové z filmového průmyslu, včetně zástupců stanic Al Jazeera, Sechuan TV či hollywoodských produkčních společností.

Za ČR se konference zúčastnil právě režisér Jan Svatoš. Jeho přednáška o etice a nových výzvách v dokumentárním filmu se těšila velkému zájmu mezinárodního obecenstva.

„Překvapila mne pestrost i úroveň sebereflexe čínských filmařů nejen v oblasti sociálních témat, ale i ožehavého tématu ochrany čínské přírody. Čína se mění a s ní i asijský dokumentární svět, se kterým musíme v budoucnu počítat,“ uvedl Jan Svatoš.

autor: rota
Spustit audio