Spolupráce s Janem Svěrákem a Tomášem Klusem je od začátku zázrak. Na předpremiéře jsem brečel jak želva, říká o novém muzikálu herec Šimon Bilina

14. květen 2022

Libreto muzikálu napsal režisér Jan Svěrák a písně i texty jsou dílem zpěváka Tomáše Kluse. O své roli v muzikálu Branický zázrak a atmosféře při zkoušení mluvil s Lenkou Vahalovou herec a zpěvák Šimon Bilina.

Autorský muzikál sleduje příběh písničkáře v krizi středního věku. Okolnosti ho zavedou do světa bezdomovců, kde najde odpovědi na to, co ho trápí. Branický zázrak už má za sebou předpremiéru.

„Potom, co jsme dohráli, tak jsme měli přídavek. A já jsem se dojal, přišel jsem na ten přídavek, kdy jsme ještě měli držet tu roli, tak jsem tam brečel jak želva. Je to fakt srdeční záležitost, ta spolupráce s Jendou Svěrákem, Tomášem Klusem a s celým tím kompaktním týmem je od začátku zázrak. Od prvního momentu jsem věděl, že jsem doma,“ svěřuje se Šimon Bilina.

Jan Svěrák a Tomáš Klus si podle něj při práci sedli a atmosféra zkoušení se prý dá charakterizovat jedním slovem – klid: „Přijdete do divadla a cítíte klid, to je obrovské privilegium. Nikdy jsem nezažil tak moc klidný prostor. Jenda umí být důrazný, není to tak, že by byl na obláčku, to vůbec ne. Ale je to protkané takovou pohodou.“

Šimon Bilina se představí v roli Rudy, alter ega hlavní postavy v podání Tomáše Kluse. Vystudoval JAMU v Brně, kde i hrál v divadle, nakonec ho ale pracovní příležitosti zavedly do Prahy.

Kromě divadla a seriálu v televizi se Šimon Bilina aktivně věnuje také hudbě: „Připravuju album s Lukášem Chromkem, máme už asi dvacet věcí v šuplíku a do toho mám kapelu 440 Hc, což je experimentální kapela dělaná z čisté radosti.“

Proč na přijímacím řízení na JAMU tekla krev a co všechno si tam během výuky zkusil? A kde všude má předky? Poslechněte si celý rozhovor se Šimonem Bilinou.

autoři: Lenka Vahalová ,