Spolek ryšavců. Nejzábavnější případ Sherlocka Holmese s Viktorem Preissem a Otakarem Brouskem

27. únor 2021

Neomylný instinkt geniálního detektiva Sherlocka Holmese a hvězdně obsazená rozhlasová hra k poslechu na Dvojce! Arthur Conan Doyle nás zavede do temných uliček Londýna i bankovního sklepení, vychutnejte si hlas Viktora Preisse a Otakara Brouska. Poslouchejte celý měsíc online na webu Dvojky a v aplikaci mujRozhlas.cz.  

Účinkují: Viktor Preiss, Otakar Brousek, Václav Postránecký, Michal Pavlata, Otmar Brancuzský, Dalimil Klapka, Růžena Merunková, Stanislav Zindulka, Antonín Molčík, Tomáš Pergl, Tomáš Vacek, Petr Šplíchal, Jiří Suchý a Ivan Dejmal
Napsal: Hynek Pekárek
Dramaturgie: Josef Hlavnička
Překlad: Zora Wolfová
Hudba: Tomáš Klár
Režie: Hana Kofránková
Natočeno: 2010

Spolek ryšavců nabízí oproti běžnému salonnímu vyšetřování akční příběh. Probíhá v ulicích Londýna a končí v bankovním sklepení. I doktor Watson tu sehraje nezvyklou úlohu. Dost odlišnou od role věčného tazatele. Ozbrojený revolverem odvážně zneškodní lupiče.

Rozhlasová dramatizace vychází ze stejnojmenné povídky, kterou sám Arthur Conan Doyle umístil v seznamu svých nejoblíbenějších „holmesovek“ na druhé místo.

Druhá nej Holmesovka

Povídka vyšla v prvním knižním souboru povídek nazvaném Příběhy Sherlocka Holmese a ještě před tím, jak bylo zvykem, v časopise The Strand Magazine s ilustracemi Sidneyho Pageta. Byla několikrát zfilmována i adaptována pro rozhlas. Její zápletku využil americký detektivkář Ed McBain pro jeden z příběhů série 87. revíru. 

Sherlock Holmes jako dárek

autor: Tvůrčí skupina Drama a literatura
Spustit audio

Související

Nejnovější hry a četba

E-shop Českého rozhlasu

Vždycky jsem si přál ocitnout se v románu Julese Verna. Teď se mi to splnilo.

Václav Žmolík, moderátor

tajuplny_ostrov.jpg

Tajuplný ostrov

Koupit

Lincolnův ostrov nikdo nikdy na mapě nenašel, a přece ho znají lidé na celém světě. Už déle než sto třicet let na něm prožívají dobrodružství s pěticí trosečníků, kteří na něm našli útočiště, a hlavně nejedno tajemství.