Spolek nikdy nespí. V Dolní Dobrouči jich mají přes dvacet

5. březen 2018

Nudné to tam rozhodně není. Činnost obce dotvářejí hodně aktivní spolky. Starosta Pavel Šisler jich dohromady napočítal 24.

„Obec spolkům pomáhá. Podporuje je finančně, případně naturálně. Mezi spolky patří třeba i smíšený pěvecký sbor Campanula. Od roku 1990 má nad ním patronát obec. Pomáhá nám při obecních akcích.“ Teď se třeba v Dolní Dobrouči chystají na republikový šampionát v přespolním běhu mladšího žactva, staršího žactva a dorostu. Měl by být v sobotu 24. března.

Běžný život v pořádku

V obci taky najdeme mateřskou i základní školu. První škola tam prý byla už v polovině 14.století. „Pozorujeme určitý úbytek žáků, protože jsou víceletá gymnázia a děti z okolních obcí se spíš přesunuly do měst.“

Některá města mají v poslední době problém s novelou školského zákona. Díky ní by do školek mohly nastupovat i mladší děti, ale často chybí prostory a kvalifikované síly. „Záležitost jsme už diskutovali s ředitelkou mateřské školy. Sice máme dostatečnou kapacitu, ale musíme udělat určitá opatření. Připravujeme se na to,“ říká starosta Šisler.

Dobrouč má i obecní policii, využívá strážníka z Letohradu. „Před lety docházelo ke krádežím měděných svodů a podobně. Současně se měřila rychlost neukázněných řidičů. Dnes už obecní policie řeší spíš takové sousedské spory. Nemáme tam žádný zásadní problém.“

Lanšperk taky patří k Dobrouči

Starosta Dolní DObrouče Pavel Šisler

Dolní Dobrouč je na Orlickoústecku. Leží mezi Letohradem a Ústím nad Orlicí. Skládá se ze tří obcí, a to Dolní Dobrouč, Horní Dobrouč a Lanšperk. První zmínky o obci se datují do roku 1292. „Na zřícenině hradu Lanšperk zbyly jenom okrajové části zdí a sklepní prostor. O kostel se farnost stará v mezích možností. Dochází třeba k opravě střechy a podobně.“

Letos by měl Pardubický kraj podle starosty opravovat hlavní silnici. Souběžně s tím chystá obec komplexní opravy chodníků.

autor: Jakub Malý
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.