Spojené státy během jediného dne přeskočily Itálii i Čínu a mají nejvíc potvrzených případů nákazy novým koronavirem od začátku pandemie

27. březen 2020

Podle zpravodaje Českého rozhlasu v USA Jana Kaliby se opakuje obrázek, který známe z Itálie nebo Španělska: zdravotníkům chybějí ochranné pomůcky, kapacity nemocnic přestávají stačit, v New Yorku už musejí stavět i provizorní márnice.

Čtěte také

„Z New Yorku se bohužel stalo přední světové bojiště,“ říká zpravodaj. Zdravotníci jsou přetíženi, mnozí se nakazili a nemálo z nich zemřelo.

Podle deníku The New York Times za jediný den potřebovalo hospitalizaci víc než 5 tisíc lidí, víc než tisícovka je na jednotkách intenzivní péče. Nemocnice zkoušejí experiment, kdy se o jeden plicní ventilátor střídavě dělí dva pacienti v kritickém stavu.

Do New Yorku nebo Los Angeles podle Kaliby míří námořní nemocniční loď, kde by měli být hospitalizovaní pacienti z nemocnic, aby uvolnili místo těm s koronavirem (a taky se sami nenakazili).

Další na řadě?

Nemocných ale přibývá už i v New Orleans. Vládní tým varuje, že by další na řadě mohla být města jako Chicago nebo Detroit. 

Zároveň prezident Donald Trump trvá na tom, že lidé v méně postižených částech země by se brzy měli vrátit do práce, přestože řada guvernérů jednotlivých států chtce od federální vlády větší pomoc a naopak pokračovat v další izolaci obyvatel.

Nejvyšší soud USA by měl brzy rozhodnout o osudu dětí nelegálních přistěhovalců. Může tak ale ovlivnit i schopnost země čelit pandemii? To si poslechněte v audiozáznamu rozhovoru. 

Donald Trump minulý týden prohlásil, že USA jsou ve válce s koronaviem. Ještě nedávno přitom čelil kritice, že nebezpečí pandemie podceňoval, ačkoliv měl k dispozici potřebné informace. Poslechněte si, jak to komentuje redaktor serveru Aktuálně.cz Daniel Anýž, který sleduje dění ve Spojených státech:

autoři: Jan Bumba , Jan Kaliba , lup
Spustit audio

Související