Spisovatelka Alexandra Potterová vsadila na jedinou kartu

22. listopad 2012

Ve čtvrtek 22. listopadu 2012 jsme hostili velmi úspěšnou spisovatelku Alexandru Potter. Ta při své návštěvě ČR zavítala i na Dvojku ČRo.

„V životě nastávají pouze dvě tragédie: když člověk nedostane to co chce, a když se mu přání splní.“ Větou spisovatele Oscara Wilda jsme vstoupili do odpolední hodinky na Dvojce Českého rozhlasu. Měli jsme totiž příležitost hostit jednu z deseti nejúspěšnějších autorek Velké Británie současnosti Alexandru Potterovou. Ta si právě tuto větu vzala k srdci a tuzemským čtenářům představila svou novou knihu s názvem „Není přání, jako přání“.

10 000 prodaných výtisků v ČR

Není to poprvé, co A. Potterová navštívila Českou republiku. Měla možnost vidět Prahu očima roku 1996 a letos přijela již podruhé: „Byla jsem velmi zvědavá, co se tady u vás od té doby změnilo. Dosud pro mě bylo vše naprosto úžasné a především lidé. Ti jsou hodně přátelští a asi právě oni jsou ta nejlepší část mé návštěvy.“ Do povědomí českých čtenářů vstoupila spisovatelka v minulém roce, jako neznáma autorka s již zmíněnou knihou a i přesto, že se jednalo o „prvotinu“, držela se po dobu několika týdnů na nejvyšších příčkách knihkupeckých žebříčků.
Prodalo se jí neuvěřitelných 10 000 výtisků: „Opravdu je to skvělý pocit a já tomu nemohu stále uvěřit, že tolik lidí v ČR čte moje knihy.“ Spisovatelka vystudovala na Liverpoolské univerzitě anglickou literaturu a filmovou teorii. Začátky její kariéry pro ní ovšem nebyly jednoduché a vydání první publikace provázel prý velký risk: „Vsadila jsem tehdy na jedinou kartu a vzdala se např. i automobilu, aby mohla kniha vůbec vyjít. Ale myslím si, že když chcete něčeho opravdu v životě dosáhnout, musíte do toho jít na 100%, a to i s vědomím rizika, že prostě občas neuspějete.“

Všichni si něco občas přejeme

Já a pan Darcy (Alexandra Potter)

Děláme to asi všichni, že si něco přejeme. Mnohdy, aniž bychom si to zcela uvědomovali. Splněná přání mohou být ovšem v některých případech spíše trestem, než odměnou. Jak je to tedy s poslední autorčinou knihou, je opravdu plná splněných tužeb? „Já bych knížku popsala asi jako něco, co se stává každému z nás. Pracuji s charakterem hlavní hrdinky, která se zamýšlí nad tím, co by, kdyby a její přání se opravdu splnila. Dostávám ji tak do všemožných mysteriózních situací.“ Pro A. Potterovou je samotný proces tvoření prý silně terapeutický: „Prostřednictvím mých knih se pokouším vyrovnat se zklamáními, která nás v životě občas potkávají. Zahrnuji do své tvorby příběhy nejen své, ale i náhodných lidí, vstupujících do mého života.“ Dodnes prý autorku inspirují převážně silné ženy a okouzlující mladí muži, aniž by hledala vzory v konkrétních osobách.

Více poslouchejte na Dvojce Českého rozhlasu ve společnosti moderátorky Evy Kvasničkové…

autor: Jan Sklenář
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Vždycky jsem si přál ocitnout se v románu Julese Verna. Teď se mi to splnilo.

Václav Žmolík, moderátor

tajuplny_ostrov.jpg

Tajuplný ostrov

Koupit

Lincolnův ostrov nikdo nikdy na mapě nenašel, a přece ho znají lidé na celém světě. Už déle než sto třicet let na něm prožívají dobrodružství s pěticí trosečníků, kteří na něm našli útočiště, a hlavně nejedno tajemství.