Spisovatelé jsou také živoucí bytosti. A v minisérii Božena jsme chtěli vrátit tvář i Josefu Němcovi

25. prosinec 2020

V rozhlasové Návštěvě si můžete připomenout svobodomyslnou a výjimečnou ženu velkého kulturního rozhledu, spisovatelku Boženu Němcovou. Především se vám však představí současná scénáristka, spisovatelka a učitelka Martina Komárková ze Železnice na Jičínsku.

Zastavení se zajímavou ženou, spoluautorkou scénáře k filmové čtyřdílné minisérii „Božena", natočila Vlaďka Wildová.

Spolupráce na životopisném scénáři o Boženě Němcové byla pro Martinu velkou výzvou

Spisovatelka, básnířka, scénáristka a učitelka Martina Komárková se narodila se v roce 1963 v Praze. Vystudovala bohemistiku na FFUK. Pracovala mj. jako redaktorka nakladatelství Panorama, novinářka a ředitelka kulturního domu v Jičíně. Je autorkou knížek pro děti např. O pastelce bez barvy, i scénářů k večerníčkům. Psala scénáře k nekonečnému seriálu Ulice, je spoluautorkou scénáře k životopisnému televiznímu filmu ČT „Božena" o zřejmě nejznámější české spisovatelce Boženě Němcové. Od roku 2017 vyučuje na ZUŠ Jičín literárně dramatický obor a tvůrčí psaní. Pro školu napsala scénáře k muzikálům „Eliška Kateřina Smiřická" a „Stvoření světa".

Vznikly čtyři celovečerní filmy

Autorky scénáře Hana Wlodarczyková a Martina Komárková chtěly dát prostor k oživení nudné sochy z mramoru, kterou se Božena Němcová stala i díky ideologii komunistického režimu a kategorii tzv. povinné četby pro školáky.

Čtěte také

Nakonec vznikla filmová minisérie, čtyři díly, které mají formát celovečerního filmu. Natočila ji Česká televize. Boženu Němcovou (vlastním jménem Barboru) v první polovině života ztvárňuje Anna Kameníková, životní příběh spisovatelky završuje herečka Aňa Geislerová.

Film je podle Martiny Komárkové i rehabilitací manžela Boženy Němcové Josefa Němce. „Dodnes se o něm traduje, že to byl primitiv, hrubián, který spisovatelku týral, že byla obětí. Jako by nestačilo, že ona sama byla obětí doby."

Martina Komárková s herečkou Aňou Geislerovou, představitelkou zralé Boženy Němcové

Z výuky na základní škole a na gymnázia si Martina o Boženě Němcové mnoho nepamatuje, na vysoké škole pak měla mimořádné štěstí na přednášející, profesorku Jaroslavu Janáčkovou, znalkyni všeho, co se známé spisovatelky týkalo.

Čtěte také

Byl to prý základní stavební kámen pojetí literatury 19. století a na něm se dalo stavět i při práci na scénáři.

„Naučila mě dívat se na spisovatele, včetně Boženy, jako na živoucí bytosti, ne jako na klasiky a sochy bez života. Paní profesorka nezamlčovala, jaká Němcová byla, ani to, jaká byla snaha ji po její smrti idealizovat. A nebyla z těch, kteří Josefa Němce odsuzovali."

Spolupráce na scénáři o Boženě byla ohromnou výzvou

Cesta k příběhu o touze po svobodě, vášni i bolesti mimořádné ženy byla podle Martiny Komárkové těžká.
„Samozřejmě jsme předem věděly, že to nebude nic snadného, ale bylo to ještě těžší než jsme si uměly představit."

Čtěte také

S Hanou Wlodarczykovou přečetly snad úplně všechno, co bylo napsáno, co bylo natočeno, prostudovaly veškerou korespondenci. Snažily se, aby složily co nejobjektivnější obraz spisovatelky a jejího manžela Josefa Němce.

„Když vešlo ve známost, že „starší" Boženu hraje Aňa Geislerová, tak se to setkalo i s vlnou rozpačitosti, proč spisovatelku bude hrát zrovna ona, křehká, světlá a tak dále. Nám s Hankou to přišlo úplně dokonalé, protože Aňa vzbuzuje v lidech podobné emoce jako vzbuzovala Božena Němcová. Říkaly jsme si, že mají hodně společného, že paní režisérka vybrala dobře. A Anička Kameníková je zase skvělá Barbora!"

Čtěte také

Scénáristky Hana a Martina už připravily knížku s názvem „Božena", která vyjde letos na jaře. V té době Albatros vydá Martině další knížku pro děti „Ema se má" a pro děti z jičínské ZUŠ připravuje scénář k divadelní hře se zpěvy na motivy Hrubínovy „Romance pro křídlovku".

Vám všem k novému roku 2021 vzkazuje: „Tvorba je fajn, ale důležitý je život, jaký žijeme. Tak vám všem přeju, abyste žili co nejklidnější životy a plnili si alespoň některá přání a aby, pokud možno, všechno dobře dopadlo!"

Spustit audio

Související

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.