Šperky z drobných korálků, návštěva SDH Lukavice, o výrobě koženého zboží,přírodní sauna na Poděbradech, pěvecký sbor Šumvald

23. leden 2019
Kraj na dlani

Magazín nejen pro venkov, ve kterém se dozvíte jak se žije v obcích našeho kraje, jak se mění venkov v dnešní dynamické době. Jak se žije lidem v obcích našeho kraje, co je baví, zajímá a trápí. 

Od mládí se věnovala ručním pracem. Maminka ji vedla k pletení a naučila ji šít. Když Anna Hynčicová odešla do důchodu, začala se zajímat i o jiné techniky. Absolvovala pár kurzů, inspiraci sbírá na internetu. Nejvíce seniorce učarovala výroba šperků z drobných korálků. Do Želátovic se podíváme v reportáži Jany Zemkové.

S dobrovolnými hasiči z Lukavice na Šumpersku se můžete potkat na mnoha zásazích, kdy doplňují profesionální jednotky ze Zábřehu a Mohelnice. I proto tamní sbor musí mít neustále techniku v pohotovosti. Návštěva u dobrovolných hasičů v Lukavici tak nemohla začít jinde, než v garáži, kde Mirka Kobzu u zásahového auta přivítal Jan Chmelař a jeho kolegové.

Pan Jiří Tomčík má dílnu, ve které vyrábí rozmanitý sortiment ozdobných i praktických výrobků z kůže, v Pavlovicích u Přerova. A taky ho můžeme při práci vidět na jarmarcích. U jeho stánku se na chvilku s mikrofonem zastavil Aleš Spurný.

Přírodní saunu můžete nově vyzkoušet v areálu Poděbrady u Olomouce. Parta nadšenců ji vyrobila ze staré maringotky, která stojí na hlavní pláži. Je obložená dřevem ze severského smrku a vytápěná elektrickými kamny na zhruba 90 stupňů Celsia. Jak velký je zájem zjišťovala Dita Vojnarová.

Spojení hanáckých tradic, písniček a dobré nálady provází na každé zkoušce i na koncertech pěvecký sbor ze Šumvaldu. Sbor, kde zpívají hlavně senioři, přináší všem jeho členům elán a radost do života. Nakonec krásně zazpívali i redaktorce Petře Ševců.

autoři: zem , kbz , Aleš Spurný , voj , pese , Pavel Juráš
Spustit audio