Soutěž Energie? Dáš to bez ní? učí děti energetické gramotnosti a dospělé, jak s nimi o ní komunikovat

4. prosinec 2023

Ještě několik dní si může veřejnost prohlédnout na instagramu Ekologického centra Most pro Krušnohoří výsledky prací žáků základních a středních škol na téma energie. Soutěžní videa a podcasty pak posoudí odborná porota a vybere vítěze soutěže Energie? Dáš to bez ní?. Cílem soutěže je nejen vzdělávat děti v této oblasti, ale i naučit odborníky, jak s mladými lidmi na toto téma komunikovat.

Soutěžní projekt pro studenty vytvořilo Ekologické centrum Most ve spolupráci se Sev.en Česká energie.

Jedním z důvodů pro vznik soutěže byla špatná energetická gramotnost dospělých, kteří podle slov vedoucí Ekologického centra Martiny Černé mnohdy neznají základní energetické pojmy – například neumí ani rozklíčovat fakturu za energie.

Žáci základních a středních škol soutěžili v energetické gramotnosti

Cílem soutěže je proto zjistit, jak jsou na tom se znalostmi o vzniku energie a její spotřebou mladí, a také je motivovat k samovzdělávání na toto téma. Odborníky zajímá i představa studentů z Mostecka a Litvínovska o budoucím využití energie.

Plakát soutěže Energie? Dáš to bez ní?

Prvním krokem k získání vhledu na téma energie byl pro soutěžící úkol shlédnout šestidílný seriál ENERGOcast, který vysvětluje nejčastější energetické pojmy. Poté se studenti zúčastnili pracovního workshopu, kde s odborníkem mohli probrat nejen své nápady, ale i jejich prezentaci formou videa.

Odevzdané výsledky práce devíti tříčlenných soutěžních týmů posoudí odborná porota. Vítěz soutěže by měl být znám do půlky prosince tohoto roku.

Už teď se dá ale říct, že vítězi jsou v tomto případě všichni, včetně pořadatelů soutěže ENERGIE? Dáš to bez ní? Dozvěděli se totiž, co mladé zajímá, jak cílit vzdělávání, i jakými nástroji s mladými komunikovat, aby si navzájem rozuměli.

Spustit audio

Související