Sousedy má kilometry daleko. Spisovatelka Danka Šárková tvoří v Krkonoších

9. červenec 2020

Před sedmi lety přesídlila z centra Prahy na horskou samotu. Spisovatelce Dance Šárkové jsou Krkonoše velkou inspirací a píše o nich i ve svých knihách.

Danka Šárková vydala už 19 knih, tu jubilejní s názvem Alenka, Krakonoš a lev chystá vydat letos v září. Bude její druhou knihou pro děti a stejně jako v té první v ní hraje významnou roli místo, kde autorka už sedm let žije. Je jí téměř samota, horská chata v Krkonoších, kterou provozuje spisovatelčin partner.

A do tohoto prostředí pak umístila i některé ze svých románů pro dospělé. Mívají i autobiografické rysy, třeba Horalka, a například zkušenost, jak se slaví svatba na horách, uplatnila ve svém zatím posledním vydaném románu Svatební dar.

Hory, koně, cestování

O životě v Krkonoších a provozování horského penzionu bude také další kniha Danky Šárkové, kterou právě dokončuje. Úsměvné příhody ve formě deníčku psala v době koronakrize, kdy zůstali s partnerem na horách v podstatě osamělí. „Máme hodné sousedy, se kterými si skvěle rozumíme, ale ti nejbližší bydlí daleko několik stovek metrů a ti další pak dokonce pár kilometrů,“ říká spisovatelka s tím, že léto je na horách spíše pohodové. To zima se spoustou sněhu je tam někdy může dokonce uvěznit. „Už několikrát mě s autem ze sněhu vytahoval traktor, dnes už to ale beru s humorem,“ směje se.    

I když přírodu a hory vždy milovala, první zima, kterou na krkonošské samotě prožila, byla krušná. Zvláště proto, že horský terén nezvládalo její „pražské“ auto.

Ke koníčkům Danky Šárkové pak patří i cestování, především po jižní Asii a Africe. Zážitky z cest uplatňuje ráda i ve svých knihách. Třeba v Ukradeném dětství Kamily pomůže hlavní hrdince poznávání odlišných kultur smířit se se složitým dětstvím.

Spustit audio

Související