Součástí expozice textilního tisku ve Dvoře Králové budou i 200 let staré stroje vážící několik tun

28. červenec 2019 11:00

Město Dvůr Králové nad Labem zpřístupní od září novou expozici textilního tisku. Do města se totiž vrací sbírky, které od roku 1990 vystavovalo muzeum v České Skalici. Expozice se právě v těchto dnech kompletuje v přízemí Střední školy informatiky a služeb.

Do budoucí expozice textilního tisku ve Dvoře Králové nad Labem jsme zavítali spolu s nezávislou místostarostkou Alexandrou Jiřičkovou a restaurátorem Martinem Holotou. Společně pozorujeme, jak skupina dělníků postupně montuje dohromady jednotlivé stroje. Některé váží i několik tun.

Kdy se ve Dvoře Králové nad Labem otevře nové muzeum textilu? Hledali jsme odpověď

Muzeum textilu Česká Skalice - Perotina

Radnice Dvora Králové nad Labem stále pokračuje v přípravě Muzea textilu. Právě tohle odvětví totiž k regionu neodmyslitelně patří. Exponáty město získá z České Skalice, kde původní textilní muzeum kvůli nedostatku peněz skončilo.

„Tyto textilní stroje byly součástí expozice v České Skalici a protože jsme je stěhovali ven dveřmi, které měly rozměr 120 krát 200 centimetrů, tak se muselo všechno rozebrat na součástky. Momentálně jsou postaveny základní rámy strojů a na ně z obrovských hromad čistíme a montujeme jednotlivé součástky," vysvětluje Martin Holota.

„Rozmontovat stroje nebylo těžké. Nestalo se, že by něco nešlo odšroubovat. Spíš byl velký problém v památkově chráněné budově v České Skalici i v této budově ve Dvoře Králové nepoškodit původní dlažby. Museli jsme manipulovat s obrovskými díly a opatrně je umístit na místo. Potom už povolit a utáhnout matičky nedalo až tak moc práce. Protože stroje byly už jednou restaurovány."

Dělníci montují dohromady jednotlivé stroje v expozici textilního tisku ve Dvoře Králové nad Labem

Díly obrovských strojů jsou v obrovské přízemní místnosti rozložené po celé podlaze. S trochou nadsázky to připomíná hromady šrotu.

Milovníci starých řemesel mohou zkusit umění našich předků v textilním ateliéru v Josefově

V Josefově u Jaroměře mají nový ateliér starých textilních řemesel. Vznikl pro zájemce o tradiční české techniky zpracování textilií

V Josefově u Jaroměře mají nový ateliér starých textilních řemesel. Vznikl pro zájemce o tradiční české techniky zpracování textilií. Sami si tam mohou vyzkoušet práci například na tkalcovském stavu nebo na kolovratu. Do Kolonie umělců, kde ateliér sídlí, se vypravila reportérka Jana Házová.  

„Tady je například perotýna, to je nejzajímavější exponát z celé expozice. Jedná se o nejstarší stroj pocházející přibližně z roku 1840, přesná data neznáme. Zajímavé je, že byl v provozu více jak 100 let a už někdy od druhé světové války je mimo provoz," upřesňuje Martin Holota.

Novým domovem často unikátních textilních strojů je přízemí budovy Střední školy informatiky a služeb ve Dvoře Králové nad Labem. Podle místostarostky Alexandry Jiřičkové jde o ideální místo. Právě tady se totiž dřív textilní obory vyučovaly.
„Prostory, ve kterých budou exponáty vystaveny, kdysi sloužily jako dílna, stroje tady byly. A žáci se na nich učili pracovat."

Expozice textilního tisku by měla být ve Dvoře Králové nad Labem otevřena na začátku září.

Spustit audio

Související