Song navzdory: Příběhy protestsongů, hudebních konfliktů a muzikantů bojujících za svobodnější svět

9. říjen 2020

Před 80 lety, 9. října 1940, se narodil zakladatel Beatles John Lennon. Nejenže výrazně ovlivnil populární hudbu, ale svou tvorbou se vyjadřoval i k zásadním společenským otázkám. Při této příležitosti připomínáme pětidílný cyklus Song navzdory, v němž se Pavel Klusák věnuje protestsongům, zakazovaným písním, hudbě, která se ocitla v konfliktu, a muzikantům reálně bojujícím za svobodnější svět.

Připravil: Pavel Klusák
Natočeno: v roce 2019

V jednotlivých pokračováních se věnujeme americkým folkařům s jejich tradičně levicovou orientací, které se pokusila zneužít komunistická totalita, ale také výjimečným politickým momentům v díle Johna Lennona a Paula McCartneyho. Ti se v sedmdesátých letech oba rozhodli spojit svou popularitu s pojmenováním společensko-politických kauz. McCartneyovu píseň Vraťte Irsko Irům zakázala BBC ve svém vysílání, Lennonova politická aktivita v USA vedla k protiakci zpravodajské služby FBI.

Čtěte také

Další pokračování se týká „dívčí vzpoury“, tedy punkové a indierockové vlny takzvaných riot grrrls, spjatých s třetí vlnou feminismu. Sledujeme hnutí od počátků (Bikini Kill) přes jeho hudební vrcholy (Sleater-Kinney) až po převzetí některých jeho postojů komerčním mainstreamem (Spice Girls).

Připomeneme si nesvobodu hudebníků ryze dnešních ve státech, kde je hudební vyjádření ještě pořád postihováno, od Egypta po Rusko. Proč se zatýká na koncertech v Egyptě a proč udělal Vladimir Putin ruskému hiphopu nejlepší mezinárodní reklamu?

Závěr cyklu patří zamyšlení nad paradoxními příběhy písní, které zněly na největších přelomových demonstracích v listopadu 1989 během Sametové revoluce. Od legendární společné hymny Kryla s Gottem až po neblahý slogan Jiřího Dědečka na pražské Letné, který pohoršil veřejnost ve dnech sametové nekonfliktnosti.

autor: Pavel Klusák
Spustit audio