Sonda InSight šťastně přistála, na rudé planetě bude měřit i „marsotřesení“

27. listopad 2018

Přistávací manévr trval skoro sedm minut. Zpomalení z 20 tisíc kilometrů v hodině se podařilo a sonda v pondělí ve večerních hodinách dosedla na takzvané největší parkoviště Marsu.

Zařízení InSight spravuje americká NASA a ačkoli nejde zdaleka o první stroj, který na nejbližší planetu lidstvo vyslalo, jeho mise je v mnohém unikátní.

„Zatím jsme se zaměřovali jen na to, jak vypadá atmosféra, jaké je složení povrchu, zda tam někdy byla voda nebo podmínky pro život. InSight se ale zaměří na něco, co zatím žádná sonda nezkoumala – na to, co je pod povrchem Marsu,“ vysvětluje publicista Dušan Majer.

Po přistání sonda otevřela solární panely a nabíjí baterie. Na Zemi už ale poslala první fotografie.

Nový návštěvník rudé planety se chystá zapustit pod povrch pětimetrové čidlo, které bude zkoumat tepelné toky. NASA by tak měla získat data o tom, jak funguje jádro. Zatím se totiž s jistotou neví, zda je vnitřek Marsu pevný, nebo kapalný.

Otřesy planety

Měřit se budou také otřesy planety, kterým se v angličtině říká „marsquake“, tedy „marsotřesení“. Sonda je pro tento úkol vybavena velmi citlivými seismografy. Ty musí robotická ruka vyložit a umístit přímo na povrch Marsu. První naměřená data by měla dorazit asi za čtvrt roku.

Spustit audio

Související