SOČR na soutěži Pražského jara

5. květen 2010

Již od roku 1947 se koná Mezinárodní hudební soutěž Pražského jara. Letos byla vyhlášena v oborech housle a trubka.


Právě rozhlasoví symfonikové s dirigentem Stanislavem Vavřínkem doprovodí soutěžící houslisty ve III. kole. V podání finalistů zazní ve čtvrtek 13. května ve Smetanově síni Obecního domu jeden z těchto koncertů:

Johannes Brahms: Koncert pro housle D dur, op. 77
Petr Iljič Čajkovskij: Koncert pro housle D dur, op. 35
Antonín Dvořák: Koncert pro housle a moll, op. 53
Jean Sibelius: Koncert pro housle d moll, op. 47

Na Mezinárodní hudební soutěži Pražského jara spolupracuje také dirigent SOČRu Jan Kučera. Pro soutěž v druhém oboru, trumpeta, zkomponoval skladbu s doprovodem klavíru nazvanou The Joker, a ve finálním kole bude 14. května (opět v Obecním domě) doprovázet trumpetisty společně s Filharmonií Hradec Králové.


S nápadem pořádat mezinárodní hudební soutěž při festivalu Pražské jaro přišel Rafael Kubelík se členy České filharmonie v roce 1946. Ještě tentýž rok byly vypsány podmínky houslové soutěže o cenu Jana Kubelíka. První se konala v květnu 1947 v rámci Mezinárodního hudebního festivalu Pražské jaro. Čestné předsednictví soutěže převzal Jan Masaryk, ministr zahraničních věcí.


Mezi první oceněné houslisty patří Igor Bezrodnyj, Viktor Pikajzen a Alan Loveday, v roce 1950 violoncellisté Mstislav Rostropovič a Daniel Šafran a Smetanovo kvarteto, které tímto úspěchem započalo svou mnohaletou uměleckou dráhu.

Soutěž Pražské jaro patří dnes ve světě k uznávaným mezinárodním hudebním soutěžím nejen proto, že pro svět objevila úctyhodný počet umělců (mezi laureáty patří také James Galway, Maurice Bourgue, Natalia Gutman, Natalia Šachovska, Boris Pergamenchikov, Jan Panenka, Michel Becquet, Bernard Soustrot, Jean-Louis Capezzali, Philippe Cuper, Dagmar Pecková, Štefan Margita aj.), ale i pro fakt, že byla jedním ze zakládajících členů Světové federace mezinárodních hudebních soutěží v Ženevě (WFIMC). Tato federace sdružuje kolem stovky soutěžních organizací, ale jen málo z nich pořádá víceoborové soutěže každý rok tak jako soutěž Pražského jara.

Spustit audio

CD SOČRu v e-shopu