Sociální služby se neobejdou bez provozních pracovníků. Těch se ale letošní zvyšování mezd netýká

14. leden 2022

Stát od letošního roku sice přidal sociálním pracovníkům a pracovnicím v přímé péči, ale zapomněl na ty, kteří zajišťují provoz zařízení. Tam patří třeba zaměstnanci v prádelnách, kuchyních, údržbě, na vrátnici i v administrativě. Valorizaci platů proto kritizují jak samotné organizace, které sociální služby poskytují, tak i vedení Prahy. Více informací zjišťoval Jaroslav Hroch.

Čtěte také

Sociální pracovníci a pracovnice třeba v domovech pro seniory, azylových domech nebo denních stacionářích budou mít od lednové výplaty o 700 korun více. Původně to mělo být ještě o polovinu více, alespoň tak to plánoval předchozí kabinet vedený Andrejem Babišem z hnutí ANO. Nová vláda Petra Fialy z ODS ale škrty odůvodnila nutností šetřit. V domovech dále pracují i zdravotníci, třeba sestry nebo fyzioterapeuti. Ti dostanou přidáno o 6 %. Další skupinou pracovníků jsou pomocné síly, na ně už druhý rok po sobě nezbylo.

„Bude to docela problém pro ty ředitele udržet nějaký sociální smír, protože samozřejmě to není úplně komfortní, když některé skupině je přidáno a některé ne,“ komentuje situaci ředitel domova pro zrakově postižené Palata v Praze 5 a viceprezident Asociace poskytovatelů sociálních služeb Jiří Procházka. „Víme, jak v letošním roce významně narostou životní náklady, ať už kvůli energiím, ale bude se to promítat do cen služeb, potravin a všeho zboží. To znamená, že i to navýšení 700 korun rozhodně nepokryje vyšší životní náklady,“ dodává.

Pomocný personál je důležitou součástí sociální péče

„Nemyslí se na technicko-hospodářský personál, to znamená na kuchaře, údržbáře, účetní, kteří v tabulkách zůstávají už druhý rok na stejné částce a v těch třídách jsou mnohem níž. Bez nich ale sociální služba nemůže fungovat. Součástí třeba pobytových služeb je totiž nejen sociální a zdravotní péče, ale i poskytování celodenní stravy, úklid, praní prádla,“ upozorňuje ředitel Domova pro seniory Dobřichovice Robert Pitrák. Připomíná, že práce v sociálních službách je i pro pomocný personál velmi náročná a třeba během pandemie musí dodržovat stejná hygienická opatření.

Čtěte také

Přidáno nedostali ani sociální pracovníci na úřadech práce, jak potvrzuje pražská radní pro sociální oblast Milena Johnová z uskupení Praha Sobě: „Měla jsem k tomu jednání s vedením pražského úřadu, mají enormní problém sehnat sociální pracovníky. My nemůžeme sehnat sociální pracovníky ani do příspěvkových organizací, o nevládních organizacích, kde ty mzdy jsou ještě nižší, ani nemluvím.“

Na přidání peněz zaměstnancům ale nemají ani samotné organizace, kraje nebo hlavní město. Praha se ale nyní alespoň snaží co nejrychleji rozdělit granty a o 30 % meziročně navýšila rozpočet na sociální služby.

autoři: Jaroslav Hroch ,
Spustit audio