Sobotka po schůzce se Zemanem: Zásadní rozpory ohledně programu vlády jsme nenašli

27. únor 2016

Nenašli jsme zásadní rozpory ohledně plnění vládního programu. Oznámil to premiér Bohuslav Sobotka z ČSSD po pětihodinovém jednání v Lánech, kde byl hostem prezidentova expertního týmu. S Milošem Zemanem mluvil hlavně o záměrech vlády na příští dva roky.

Mluvčí Hradu Jiří Ovčáček na svém twitterovém účtu informoval, že dnešní jednání premiéra Bohuslava Sobotky a prezidenta Miloše Zemana v Lánech mělo dva okruhy. Napsal také, že čelní politici stále nenašli shodu ohledně migrační krize.

„Domácí politika, zde ocenění odblokování ekonomického růstu, konstatování skluzu u některých zákonů. Zahraniční politika, zde nadále panuje neshoda mezi panem prezidentem a panem premiérem v otázce migrační krize a způsobu jejího řešení,“ uvedl Ovčáček.

Prezidentův mluvčí pro Český rozhlas upřesnil, že Zeman je stále zásadním odpůrcem kvót.

„Pan prezident dává přednost razantnějším a účinnějším opatřením. Jinými slovy dává přednost lepší spolupráci v rámci Visegrádské čtyřky, to znamená solidaritu České republiky například se Slovenskem, Maďarskem, ale také s Polskem. Česká vláda nechala ve své podstatě kvóty projít a nikterak už proti nim neprotestuje nebo nepostupuje,“ vysvětlil Ovčáček.

Prezident České republiky Miloš Zeman v Interview Plus

Premiér ale řekl, že migrace byla pouze okrajovým tématem. Zásadní rozpory ohledně vládního programu prý během schůzky nenašli.

„Vláda má svůj program, který vyplývá z volebního programu všech tří politických stran. Vycházíme z nějaké shody. Musím říct, že jsme nenašli nějaká témata z hlediska plnění vládního programu, kde by byly nějaké zásadní nebo velké rozpory. Spíš je problém v tom, abychom ty věci dotáhli do konce,“ upozornil Sobotka.

Premiér představil prezidentovi splněné priority vlády i plány na příští dva roky. Budoucí kroky kabinetu už dříve Sobotka shrnul do 23 bodů.

Prioritou vlády je například dokončit schvalování zákona o elektronické evidenci tržeb a uvést ho do praxe. Předseda vlády chce také prosazovat valorizaci penzí, přijetí nového loterijního zákona, zákona o prokazování původu majetku a zákona o plošném zákazu kouření v restauracích.

„Většina zákonů už vládou byla schválena, čekáme na projednání v parlamentu. Čekáme velmi netrpělivě například na zákon o prokazování původu majetku, schválení zákona o referendu a zákon o střetu zájmů,“ dodal Sobotka.

Mezi priority kabinetu patří také zavedení předčasných odchodů do důchodu pro horníky z hlubinných dolů a zvýšení minimální mzdy od ledna příštího roku alespoň na 11 tisíc hrubého.

Stejně jako v předcházejících letech chce koaliční vláda i dál podporovat ekonomický růst a zaměstnanost, sociální soudržnost společnosti a zajištění větší bezpečnosti občanů i celé země.

autoři: vma , ako
Spustit audio