Jak rozumět snům? Vysvětluje psychoterapeutka Nora Vlášková. „Hodně pracuji s výkladem snů v krizích“

7. říjen 2022

Věříte na sny? „Sen je řeč nevědomí. Jsou to pocity převlečené v obrazy,“ ujišťuje Nora Vlášková v Blízkých setkáních. Má recept na to, jak být šťastný? Je těžké odpovědět na otázku, co chci? Je v práci spokojená? Najde v každém člověku něco dobrého? Poslechněte si v audiu.

„Sen nedává smysl. Ale vypovídá o tom, co se děje v našem životě. A někdy je to i varování. Pokud chcete rozumět svému snu, zaměřte se ne na obraz, ale na pocit,“ radí Nora Vlášková. „S čím hodně pracuji, je výklad snů v krizích. Tehdy bývají velmi silné a dokážou člověka posunout tam, kam si nedokáže představit.“

Jí samotné sen pomohl pochopit, že se cítí v manželství nešťastná. „Zdálo se mi, že mám dostat smrtící injekci a všichni rodinní příslušníci a kamarádi byli pro. Cítila jsem se bezmocná. Pochopila jsem, že jsem se v manželství cítila odsouzená a v tom snu byla ta cesta ven.“

Druhý člověk, který vám s výkladem pomůže, je přitom nutný. „Ani já sama sobě nedokážu vyložit složitý sen. Protože jsou věci, které jsou bolestné, za které se stydíme a které dokážeme skrýt. A ten druhý člověk je to zrcadlo, které vám pomůže,“ uzavírá psychoterapeutka Nora Vlášková.

autoři: Tereza Kostková , eh
Spustit audio

Související

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.