Sněmovna schválila základní parametry rozpočtu se schodkem 70 miliard

21. říjen 2015

Poslanci schválili základní parametry státního rozpočtu na příští rok, tedy příjmy, výdaje a schodek ve výši 70 miliard korun. Pravicová opozice neuspěla s návrhem vrátit vládě rozpočet k dopracování.

S návrhem vrátit rozpočet neuspěla ani opoziční TOP 09 ani ODS, koalice opozici přehlasovala. ODS, TOP 09 a hnutí Úsvit - Národní koalice vadí hlavně navržený 70 miliardový schodek. Mohl by podle nich být minimálně o 20 miliard korun nižší.

Miroslav Kalousek, šéf poslanců TOP 09 kritizoval hlavně povinné výdaje státu. Například za zdravotní pojištění nebo různé dávky. Ty ale určují zákony, které se rychle měnit nedají. Proto chce TOP 09 po vládě, aby šetřila jinde.

„Mohu žádat pouze aspoň trochu odpovědnosti a trochu méně ‚rozjedenosti‘ v těch výdajích, kde se skutečně šetřit dá během několika dní, či týdnů, protože o tom vláda může rozhodnout. To jsou provozní výdaje státu a neinvestiční dotace podnikatelským subjektům,“ zdůraznil Kalousek.

I opoziční KSČM má k rozpočtu výhrady. Je podle ní poznamenaný koaličními kompromisy a ani plánovaný růst platů není takový, jaký by mohl být.


Schodek budoucího státního rozpočtu má proti letošnímu schválenému schodku klesnout o 30 miliard korun na 70 miliard. Celkové výdaje budou 1,251 bilionu a příjmy 1,181 bilionu korun.
Pramen: ČTK

Podle vlády naopak rozpočet podporuje hospodářský růst, zaměstnanost i investice a zajišťuje nárůst platů zaměstnanců veřejného sektoru.

„Návrh rozpočtu, tak jak je připraven, vychází z rozpočtové reality, je sociálně odpovědný, podporuje investice, umožní udržet zaměstnanost v příštím roce a je to také rozpočet, který myslí na bezpečnost, což je v současné době velmi důležité,“ zdůraznil premiér Bohuslav Sobotka (ČSSD).

„Myslím, že jsme se vydali správnou cestou. Samozřejmě je diskuse okolo deficitu. Snižujeme deficit o 30 miliard. Myslím, že nějaké velké, skokové snižování deficitu není na místě,“ poznamenal Václav Votava, předseda rozpočtového výboru sněmovny za ČSSD.

Čtěte také

„I v souvislosti s tím, co se odehrává v současné době. Světová ekonomika se v podstatě dostává do problémů, je tady otázka migrace, je tady řada rizik. A proto si myslíme, že deficit je přiměřený.“

S tím však nesouhlasí Zbyněk Stanjura, předseda poslaneckého výboru ODS. „Rozpočet je zbytečně vysoký. Jen pro představu, oproti letošnímu roku se zvyšují příjmy státního rozpočtu o 62 miliard.“

„To znamená, pokud by současná vládní koalice zachovala letošní výdaje, které nejsou nijak malé, tak by byl deficit méně než 40 miliard,“ konstatoval Stanjura.

Teď jednotlivé kapitoly rozpočtu projednají sněmovní výbory. Závěrečné schvalování by mělo být v prosinci.

autoři: jac , vma , mkp
Spustit audio