Sněmovna schválila asociační dohodu mezi EU a Ukrajinou

18. září 2015
Zprávy

Poslanci po bouřlivé diskusi schválili asociační dohodu Evropské unie s Ukrajinou. Smlouva ležela ve sněmovně rok. Její projednání blokovala KSČM. Česká republika byla jednou z posledních unijních zemí, které dohodu neschválily. Asociační smlouva má Ukrajině umožnit lepší spolupráci s Evropskou unií a jejími organizacemi.

Podle komunistů není současná ukrajinská vláda důvěryhodná a nebude chtít v zemi prosadit demokratické reformy. S tímto argumentem vystoupil poslanec KSČM Pavel Kováčik:

„Skutečně nejsem přesvědčen, že současná kyjevská reprezentace je schopná, někdy možná spíše ochotná cokoli z toho vážně, tak i doopravdy přijímat nebo se tím aspoň zabývat.“


K principům smlouvy patří úcta k demokratickým zásadám, lidským právům a základním svobodám, zásady svobodného tržního hospodářství a boj proti korupci.

Smlouvu ve sněmovně obhajovali nejen koaliční poslanci, podporu má i u TOP 09 a ODS. Za vládu ji podpořil ministr zahraničí Lubomír Zaorálek z ČSSD.

„Schválení asociační dohody by mohlo přispět k tomu, abychom dali najevo, že máme zájem, aby se na Ukrajině rodilo řešení, které bude znamenat stabilizaci a konsolidaci situace," je přesvědčen Zaorálek.

Senát dal souhlas s ratifikací dohody už loni v prosinci. Poslední krok bude na prezidentovi Miloši Zemanovi.

Česká republika patří ke čtyřem posledním státům evropské osmadvacítky, které smlouvu dosud neratifikovaly. V této skupině jsou ještě Kypr, Řecko a Belgie.

autor: vma
Spustit audio