Snem Miroslava Pelty bylo stát se fotbalovým funkcionářem. Přišlo to o 10 let dřív, než plánoval, ale nelituje

25. srpen 2015

Většina mužů propadne už v dětství fotbalu. Je to prostě fenomén, který jim dělá radost a zároveň ničí nervy. Stejně, i když jistě i z trochu jiné optiky, to vnímá předseda Fotbalové asociace ČR Miroslav Pelta.

S fotbalem začal už jako malý kluk a později byl brankářem v TJ Liaz Jablonec. Myslel si, že bude hrát aktivně déle, ale objevily se zdravotní potíže. Kopačky tedy pověsil na hřebík, ale u fotbalu zůstal. Po sametové revoluci se stal funkcionářem v Jablonci. Spoluhráči ho prý přemluvili.

Není čeho litovat

„Měl jsem vždycky sen dělat fotbalového funkcionáře. Přišlo to o 10 let dřív, než jsem si plánoval, ale musím říct, že toho zpětně nelituju.“ Jablonec vedl do roku 1999. Pod jeho vedením se klub dostal ze třetí ligy do nejvyšší české soutěže Gambrinus ligy.

Vzpomínky na Spartu

Podle Miroslava Pelty sní každý, kdo se pohybuje ve fotbalu, o působení v tom největším a renomovaném klubu. Tím se pro něj stala Sparta, ve které byl generálním manažerem. „Byly to ty nejkrásnější roky. Byli jsme šestkrát v Champions League, třikrát jsme postoupili ze skupiny, vyhráli jsme několikrát titul a musím říct, že mám na Spartu ty nejkrásnější vzpomínky.“ V roce 2007 se ale vrátil do Jablonce, kde působí dodnes.

Jsme dobří!

Fotbaloví fanoušci mají ještě v živé paměti mistrovství světa do 21 let, které se u nás úspěšně konalo. „Michel Platini přijel a říká: Nejhorší je, když nemám žádnou zprávu. To znamená, že se nic špatně nestalo. Takže jsme byli hodnoceni na nejvyšší úrovni.“ Jak poznamenal Miroslav Pelta, chyběl tomu ten postup.

Čeští fanoušci na MS 20

Násilí na stadionech

Vandalství a násilí na stadionech je otázka, která se s úspěchem vyřešila v Anglii nebo Německu. U nás ale střety mezi klubovými fanoušky přetrvávají. „Od chvíle, kdy se do toho vložil současný ministr vnitra Milan Chovanec, hodně jsme věci posunuli. Přestože máme někdy někde problémy, tak to máme pevně v rukách.“ Podle Miroslava Pelty se pro klid na stadionech udělalo hodně.

Která fotbalová kauza pro něj byla ta nejzapeklitější? Jaké má předzápasové stavy? Více uslyšíte v iRadiu.

autoři: eh , Jan Rosák
Spustit audio