Smrt talentovaného ševce je filmovým památníkem Opočna 80. let. Místní dodnes na natáčení vzpomínají

15. srpen 2021

Obě filmové Babičky, televizní Božena, seriál F. L. Věk, ale třeba i hollywoodský thriller Z pekla s Johny Deppem v hlavní roli. To a řada dalších filmů se natáčela v Opočně. Filmový pomník ale městu a zámku postavila detektivka Smrt talentovaného ševce.

Čtěte také

Opočenský zámek patří k oblíbeným filmovým místům. Jeho interiéry posloužili například místo zámku v Ratibořicích jak v černobílé Babičce z roku 1940, tak i té z roku 1971 s Libuší Šafránkovou v roli Barunky. Natáčelo se v ní i na jeho nádvoří. Například scéna, kdy paní kněžna přivede Kristle tanečníka a on je to její vyvolený Jakub.

A na nádvoří jen o kousek dál byl například vytvořen panský dvůr rodiny budoucí spisovatelky ve čtyřdílném televizním projektu Božena. Nejkuriózněji ale posloužily zámecké komnaty v norském historickém dramatu Cesta za oceán. Tam představovaly královský Buckinghamský palác.

Opočno jako Opolná

Největší filmovou slávu nejen zámku ale i celému městu přineslo natáčení oblíbené detektivky podle knižní předlohy Václava Erbena Smrt talentovaného ševce. Režisér Jan Schmidt točil v Opočně už dříve, a to film Luk královny Dorotky.

Tentokrát natáčení pojal pro město nesmírně velkolepě. Dalo by se říci, že vlastně ani nepoužil žádná jiná místa kromě Opočna a okolí. A tak tam kromě zámku, parku, kde se stala vražda, rybníku, kde se pátrá po usvědčujícím důkazu, vystupuje také místní nádraží, penzion, lahůdkářství, interiér vily a hlavně tamní občané.

Čtěte také

A tak je vlastně film Smrt talentovaného ševce takovým filmovým pomníkem Opočna počátku 80. let. Působí velmi věrohodně, i proto se i naskýtá otázka, zda skutečně na něj autor knižní předlohy nemyslel už na začátku, když svou detektivku psal. V knize a filmu se městečko nazývá Opolná, což je názvu Opočno blízko.

Navíc Václav Erben i režisér Jan Schmidt byli rodáci z nedalekého Náchoda. A tak kdo ví, jestli se filmem jen nezrealizovala původní představa autora o pátrání po vrahovi v kulisách zámku, jeho zahrad a celého města Opočno.

Jiří Kodet a Jana Boušková

Místní dodnes na natáčení detektivky velmi rádi vzpomínají. Zvláště si užívali přítomnost slavných herců včele s Jiřím Kodetem jako elegantním kapitánem Exnerem.

Čtěte také

Objevil se tam také například Miroslav Zounar coby náčelník veřejné bezpečnosti, Karel Augusta jako vášnivý kunsthistorik nebo Vladimír Kratina a Milena Steinmasslová.

A především Jana Boušková, která hrála lásku kapitána Exnera. Ta se ale málem ve snímku neobjevila. Krátce před začátkem natáčení ji potkala velká životní tragédie.

Bylo to 9. května v roce 1982, den po narozeninách Jany Bouškové, kdy její manžel Petr Svojtka zemřel následkem dopravní nehody. Jana tak zůstala sama s dvouletým synem a není divu, že na filmování neměla náladu. Režisér ji ale přesvědčil, že by jí naopak natáčení mohlo v jejím stavu ulevit.

Jedna z opočenských vil, která byla v detektivce domem kunsthistorika Medka

Herečka tak dodnes vzpomíná ne na velký zármutek z tohoto neštěsí, ale na neuvěřitelně milou atmosféru a péči, který ji štáb, kolegové a všichni v Opočně v její nelehké životní situaci poskytli.

Spustit audio