Smetanovo-tvarohová radost. Jablkové knedlíky Jany Prudičové potěší celou rodinu

Jana Prudičová dělá pro rodinu někdy i přes 100 knedlíků s několika pekáči omáčky. Po ochutnání jejího receptu pochopíte proč. Příprava jablkové dobroty ve smetanovo-tvarohové lázni zaujala také porotu soutěže Pochoutkový rok.

Jablkové knedlíky

300 g polohrubé mouky
250 g měkkého tučného tvarohu ve vaničce
1 vejce
4 větší jablka
mouka na pomoučení

Ingredience na omáčku

250 g měkkého tučného tvarohu ve vaničce
250 ml smetany ke šlehání
100 – 150 g cukru
80 g rozpuštěného másla

Postup:

Jablka oloupeme a zbavíme jádřince. Rozkrojíme je na čtvrtky a následně ještě na půl. Takže z každého jablka bude osm knedlíků.

Do mísy dáme polohrubou mouku a jednu vaničku tvarohu. Promícháme. Přidáme vejce a opět promícháme. Připravíme si těsto, které má lepivou konzistenci.

Z těsta vyválíme 2 – 3 mm tenkou placku. Rádýlkem placku rozdělíme na pruhy široké asi 10 cm, na které vyskládáme v pravidelných rozestupech osminky jablek a pak odkrajujeme čtverečky těsta i s jablkem. Zabalíme, pečlivě utěsníme, obalíme v mouce. Knedlíky netvarujeme do kuličky, ale do hranatého tvaru nakrájených jablek.

Knedlíky vaříme ve vroucí vodě podle jejich velikosti 5 až 10 minut. Uvařené knedlíky poznáme například podle toho, že první knedlík praskne. To je chvíle, kdy je vyndáme.

Do kastrolu dáme jednu vaničku tvarohu, smetanu, rozpuštěné máslo a cukr. Přidáme uvařené knedlíky, promícháme a podáváme. Jídlo chutná za tepla i studena.

Jana Prudičová

Recept vznikl úpravou jablkových knedlíků, které ochutnal manžel paní Prudičové kdysi dávno na Mladoboleslavsku. Výsledek se povedl, a tak od té doby rodina nejí knedlíky jinak. Často se u nich doma dělá i více než 100 knedlíků a 3 plné pekáče omáčky. Paní Prudičová miluje sladké a pro svou rodinu a přátele peče nádherné dorty.