Smetanova Litomyšl: Světová premiéra, tři roky zamluvený tenorista a šedesátiny

11. červen 2018

Kulatiny si zaslouží speciální přístup. A dvoje najednou ještě víc. V roce stého výročí založení Československa přichází šedesátý ročník festivalové legendy. Na Smetanově Litomyšli můžete zažít nejširší program v historii.

„Chystáme 41 pořadů na hlavním pódiu, ale k tomu doprovodný program v podobě Smetanovy výtvarné Litomyšle a taky Festivalové zahrady, které budeme mít nedaleko zámku. Tam by měly být další pořady,“ říká ředitel festivalu Jan Pikna. 

Speciální dílo zazní vůbec poprvé

Smetanka začíná ve čtvrtek 14. června s Českou filharmonií. „Čekáme i na pátek, kdy uvedeme světovou premiéru skladby Český poutník. Ta byla napsaná na naši objednávku čtyřmi soudobými autory. Taky zahraje Česká filharmonie. Umělecký ředitel Vojtěch Stříteský tento nápad nosil v hlavě snad deset let. Na samotné realizaci se pracovalo tak dva tři roky.“

Adam Plachetka

Hlavní hvězdou festivalu bude podle Pikny mexický tenorista Javier Camarena. Počítají s ním prý tři roky. Dramaturgie ale taky vychází z hudby českých autorů v podání domácích interpretů. Zahraje Pavel Haas Quartet, Jaromír Nohavica a Janáčkova filharmonie, Adam Plachetka a další.

Na festivalu nebude chybět ani Český rozhlas. V neděli 1. července budou Festivalové zahrady pod záštitou Českého rozhlasu Pardubice. Na tento den přijede do Litomyšle i světluščí autobusová kavárna POTMĚ. Celý ročník završí 7. července Velké finále plné překvapení.

autoři: Jitka Slezáková , MAL
Spustit audio