Smetanova Litomyšl stále vítá hvězdy. Ale už ne na malém nádraží

10. červen 2017

Národní festival Smetanova Litomyšl je po Pražském jaru druhým nejstarším hudebním festivalem v Česku. První „Smetanka“ se konala v roce 1946 a od té doby se toho změnilo opravdu hodně.

Operní inscenace, galakoncerty, symfonie, pořady na hranách stylů, balet, chrámová nebo filmová hudba, koncerty pro děti i mladé diváky. To všechno v posledních letech nabízí program Smetanovy Litomyšle. Vybere si z něj na třicet tisíc návštěvníků. Rozhodnout se ale musí už na jaře, o vstupenky je totiž velký zájem. I to patří k dobrému jménu Smetanovy Litomyšle. Přestože od letoška nese podtitul národní festival, je v podstatě světovou značkou.

Múzy mezi arkádami

Centrem festivalového dění je areál renesančního zámku v Litomyšli, památky, která byla v roce 1999 zapsaná na seznam světového kulturního dědictví UNESCO. Některé pořady hostí Smetanův dům nebo zahrady rokokového zámku v Nových Hradech. Poprvé se festival pořádal v roce 1946, v Litomyšli tehdy koncertovala Česká filharmonie s dirigentem Rafaelem Kubelíkem.

Prodej festivalových programů na Smetanově Litomyšli v padeátých letech

Festival potom pokračoval až v roce 1949 při příležitosti 125. výročí narození Bedřicha Smetany. Zpočátku na festivalu zněla pouze hudba Bedřicha Smetany a stálým hostujícím souborem bylo pražské Národní divadlo. Členy jeho souboru chodili na litomyšlské nádraží vítat i vyprovázet obyvatelé města. Byla to vždy velká událost. Později festival začal zvát i další operní soubory, a to z Brna, Ostravy nebo Bratislavy.

Skladby jiných skladatelů než Bedřicha Smetany na festivalu zazněly až v roce 1965. Tehdy to byla opera Svätopluk Eugena Suchoně. Tóny Mozartovy nebo Verdiho hudby festivalovou scénu rozezněly v osmdesátých letech. V období let 1966 - 1973 se festival nekonal. Letošní ročník je tak padesátý devátý, i když festivalová historie sahá ještě dál.

Tři tisíce umělců

„Na festival ročně přijíždí okolo tří tisíc umělců,“ vysvětluje ředitelka komunikace Eva Piknová. „Divadelní ansámbly, to je samozřejmě obrovský počet muzikantů, sborů, sólistů, ale také technického doprovodu, který musí nachystat všechny kulisy a to, co je k vystoupení potřeba, a den až dva dny dopředu to postavit.“

Při nepřízni počasí se i během představení může vysunout zastřešení druhého nádvoří zámku

„Po dobu konání Smetanovy Litomyšle má festivalový organizační tým okolo sto padesáti lidí, festival se ale připravuje celoročně, a to zhruba v pěti lidech,“ dodává ředitel festivalu Jan Pikna.

„My už teď máme sestavený program pro jubilejní, příští ročník. Připravujeme program na rok 2019 a dokonce už řešíme dramaturgii roku 2020. Nejsou to jen programové vize, ale k tomu samozřejmě patří i shánění peněz a vyjednávání o smlouvách s dodavateli nebo médii,“ doplňuje Jan Pikna.

Tři týdny zážitků

Letošní 59. ročník Národního festivalu Smetanova Litomyšl zahájí Česká filharmonie se světoznámým dirigentem Semjonem Byčkovem. Festivalový program nabízí šest operních titulů, se dvěma operami se představí Národní divadlo moravskoslezské Ostrava, které přijíždí s Rossiniho Lazebníkem sevillským a Tajemstvím Bedřicha Smetany. Opera Národního divadla Praha uvede Prodanou nevěstu, Janáčkova opera Národního divadla Brno představí Ponchielliho La Giocondu. V premiéře pro Smetanovu Litomyšl vzniklo představení Rusalenka v podání Dětské opery Praha.

Inscenace opery Libuše v lokalitě Na Řetízku na okraji Litomyšle v roce 1959

Na Smetanově Litomyšli se představí kompletní česká interpretační špička, a to s hvězdami, jako je houslista Josef Špaček, barytonista Adam Plachetka, klavírista Ivo Kahánek a mezzosopranistka Dagmar Pecková. Ta například v pořadu Gypsy spolu s houslistkou Olgou Šroubkovou a klavíristou Miroslavem Sekerou představí písně a skladby inspirované cikánským životem.

Doprovodný program Národního festivalu Smetanova Litomyšl probíhá i v Klášterních zahradách v Litomyšli

Izraelský houslový virtuos Shlomo Mintz provede Paganiniho, německý violoncellista Julian Steckel Dvořákův slavný violoncellový koncert h moll. Na návštěvníky festivalu čeká i baletní představení Valmont. V programu galakoncertu se představí přední sólisté Vídeňské státní opery v dílech Wolfganga Amadea Mozarta, Gioacchina Rossiniho, Jacquese Offenbacha nebo Franze Lehára.

Návštěvníci mohou festival navštívit ve dnech 16.6. až 6.7.2017. Více o programu se dozví na stránkách Smetanovy Litomyšle.

autor: BRA
Spustit audio