Směr Janov

16. červenec 2001

Odpůrci ekonomické globalizace směřují do Janova. Jenom z Německa jich míří do Itálie pět tisíc, jak uvádějí sami aktivisté, nejméně však patnáct set, jak píše německý tisk. Jednu pětadvacetičlennou skupinku na bicyklech již bdělí italští pohraničníci v neděli odrazili na italsko-švýcarské hranici.

Premiér Silvio Berlusconi chce představitelům sedmi nejvyspělejších zemí světa a Ruska připravit pro jejich výroční zasedání klidné prostředí, a tak v pátek dočasně zastavil platnost Schengenské dohody. Výsledkem jsou dvacetikilometrové fronty aut na hraničních přechodech. V Janově budou uzavřena dvě hlavní vlaková nádraží a přístavní doky. Tím se jistě odpůrcům globalizace zkomplikuje jejich pouť do Janova, nicméně zatím proti vládním opatřením protestují obyvatelé Sardínie, kteří se z ostrova nedostanou na kontinent a lidé z Janova, kteří jsou zvyklí jezdit vlakem.

Není příliš pravděpodobné, že Silvio Berlusconi najde recept proti demonstrantům. Jak vyplývá ze zprávy, kterou naše ministerstvo vnitra připravilo pro vládu v souvislosti s loňskými pražskými akcemi proti finančníkům ze Světové banky a Mezinárodního měnového fondu, demonstranti proti ekonomické globalizaci jsou dobře globálně organizováni. Naše ministerstvo upozorňuje, že tito lidé používají internet a e-mailovou poštu. Tomu ovšem ani samotný Berlusconi nezabrání. Janov se stane dalším bojištěm, a je pouze otázkou času, kdy se schůzky mocných lidí, kteří řídí svět, přestanou organizovat v místech, kde žijí lidé.

Ideálním prostorem pro tajné summity finančníků a politiků jsou odlehlé vojenské základny. Anebo virtuální prostor internetu. O globálních záměrech si G8 také může posílat sms-ky.

autor: iho
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Starosvětské příběhy lesníků z časů, kdy se na Šumavě ještě žilo podle staletých tradic.

Václav Žmolík, moderátor

ze_světa_lesních_samot.jpg

3x Karel Klostermann

Koupit

Komplet obsahuje dva šumavské romány Ze světa lesních samot, V ráji šumavském a povídkový soubor Mrtví se nevracejí z pera klasika české literatury Karla Klostermanna (1848 - 1923), který tomuto kraji zasvětil celé své dílo.