„Šmejdi“ zase řádí. Tentokrát jde o prodej parních čističů

4. květen 2016

Podle právníka dTestu Lukáše Zeleného si teď máte dávat pozor na společnost Clear World. Ceny jejích parních čističů, která „prezentují“ přímo u zákazníků doma, přesahují 30 000 Kč. Nebezpečná je ale nová prodejní taktika

„Muži v oblecích u vás zazvoní a doma vám předvedou parní čistič a nalijí do něj vodu, bez které přístroj nefunguje. Pokud se ho rozhodnete koupit, dostanete k podpisu kupní smlouvu. V ní stojí, že jste si výrobek rozbalili a vyzkoušeli, i když to za vás udělali sami. Vy už pak ale od smlouvy odstoupit nemůžete,“ říká Zelený.

Zákon totiž jasně říká, že pokud spotřebitel uzavírá smlouvu při předváděcím podomním nebo pouličním prodeji, má právo odstoupit od smlouvy do 14 dní. Ale jsou tady výjimky: pokud je zboží v hygienickém (uzavřeném) obalu a vy ho rozbalíte, vrátit ho už nemůžete. Podomní prodejci tuto část zákona zneužívají.

Opět jde o zneužití zákona!

Tvrdí, že pokud jste do něj nalili vodu, už na výrobek platí zmíněná výjimka. Úpravu podle individuálního přání spotřebitele chápou taky jinak. „Tím myslí už to, že jste si vybírali mezi jedno- nebo dvoukomorovou variantou. A to je další nesmysl. Nejde o žádnou individuální úpravu, ale zboží se v obou variantách vyrábí.“

„Jednoznačně jde o zneužívání zákonných výjimek, překrucování práva. Taková smlouva není platná. Ale jako vždy u podobných obchodníků je tady otázka vymahatelnosti práva, resp. vašich peněz,“ dodává Zelený.

Ostatní záznamy poraden najdete v Dopoledni s Dvojkou.

autoři: lup , Stáňa Lekešová
Spustit audio