Smažený vepřový mozeček – jídlo jako pocta

Za jedním ze zabíjačkovým receptem jsme se vydali do Roudničky u Hradce Králové. Kdysi, stejně jako dnes, se držel zvyk, že hospodáři nebo tomu kdo prasátko zapíchl, se podával ihned po zabití smažený mozeček, jako největší pocta a nejlepší sousto.

Podobně se pamatovalo i na děti, kterým se též přilepšovalo. Výtečný je mozeček míchaný s vajíčkem. Naučil nás ho i řezník Jaroslav Fikera.

Řezník Jaroslav Fikera

Vyučil se v Chrudimi na Středním odborném učilišti - obor řezník, uzenář. Praxi absolvoval v masokombinátu v Březhradě u Hradce Králové. Dnes žije v Osicích a věnuje se úplně jinému oboru. Na zabíjačky dochází ke svým oblíbeným klientům a kamarádům už jenom o víkendech.

Se čtyřmi rodinami z Roudničky u Hradce Králové se seznámil před 11 lety a od té doby tam jezdí tzv. "zabíjet" každým rokem. V masopustním období má všechny víkendy v diáři zaplněné. Zájemců o dobrého řezníka je více, než dokáže uspokojit.

Řezník Jaroslav Fikera vaří vnitřnosti

V jeho podání se jedná o tradiční zabíjačku se všemi produkty, které k ní patří. Podle Jaroslava Fikery je důležité například u jitrnic mírně přesolit a překořenit náplň. Po uvaření se totiž chuť soli a koření zmírní.

Vepřový mozeček:

vepřový mozeček, brzlík, 10 vajec, česnek, cibule, sádlo nebo olej, sůl a pepř

Postup:

1 velkou cibuli nakrájíme a osmažíme na oleji nebo na sádle. Přidáme nadrobno nakrájený brzlík a podusíme do změknutí. Poté přidáme mozeček, osolíme a opepříme, přidáme několik stroužků česneku nadrobno nakrájeného a promícháme. Do hrnku rozklepneme vejce – počet závisí na počtu strávníků (kolem deseti kusů je optimální) – mírně osolíme a přidáme do směsi. Za občasného míchání dokončíme a odstavíme z plotny. Nejlepší je podávat mozeček navrstvený na čerstvém krajíci chleba.

autor: jsl