Slibovali, že třetí Vánoce na frontě budou poslední. Dopadlo to jinak

20. prosinec 2020

Koncertů a veřejných akcí se v roce 2020 konalo jako šafránu. Připomeňme si unikátní archívní záznam živé nahrávky pořadu Vltavín z Vánoc roku 2017. Záznam byl pořízený ve velkém nahrávacím sále českobudějovického rozhlasu.

Českobudějovický 91. pěší pluk měl na začátku války asi čtyři tisíce mužů. Kvůli vysokým ztrátám pak už tohoto počtu nikdy nedosáhl, i když byl pravidelně doplňován. Plukem prošlo asi 20 až 25 tisíc Jihočechů, z nichž se nevrátilo asi 3500 vojáků. 

Zima na frontě byla náročná, protože vojáci v podstatě neměli žádnou speciální výstroj. „Měli stejný kabát jako v létě a k tomu v torně sbalené kamaše a vyšší stahovací dečky na nohy, které chránily před mrazem, blátem a vodou,“ popisuje Jan Bican, člen spolku Jednadevadesátníci, který připomíná odkaz 91. pluku.

Vojenské kabáty nebyly zateplené a hlavně první zima překvapila podle Jana Ciglbauera všechny armády. „Když válka začala, nikdo nepředpokládal, že potrvá do zimy. První zima na frontě byla taková improvizace. Jednadevadesátníci, kteří byli v Karpatech, tam skutečně trpěli. Na denním pořádku byly omrzliny a další onemocnění spojená s podchlazením,“ vysvětluje.

Slibovali, že třetí Vánoce na frontě budou poslední. Dopadlo to jinak

K připomínce každých válečných Vánoc byly vydávány pamětní odznaky. Vojáci si kupovali, a tím podporovali raněné kamarády nebo vdovy a sirotky. „Existují ale odznaky jen k prvním třem Vánocům, s dalšími už jsem se nesetkal. Vysvětluji si to tím, že rakouské velení a politici prezentovali ty třetí válečné Vánoce jako úplně poslední, které musí vojáci přečkat na frontě, ale protože v roce 1917 se bojovalo dál, už by zřejmě bylo trapné vydávat další odznak,“ říká Jan Ciglbauer.

„Odpoledne po rozkaze rozdává se Ježíška. Deset mužů dostane dohromady jednu vánočku, každý patnáct lískových ořechů, půl jablka, ovoce pro nás tak vzácného, dvojí cukroví, víno, rum, čaj, dva doutníky. Stromeček nám zastupuje kus vzácné sosnové větve uražené granátem v lese. Všeho máme hojnosti, jídla, pití, kouření, ale mír nám schází.“

Takto popsal Štědrý den roku 1916 Josef Novotný ve svých pamětech. Důstojník 91. pěšího pluku z Českých Budějovic je sepsal v 30. letech na základě svých válečných deníků.

Mnoho informací o životě na frontě získává z válečných deníků vojáků. Někdy jsou v nich i opravdové rarity, třeba báseň o vších, kterou napsal spisovatel Jaroslav Hašek, autor románu o dobrém vojáku Švejkovi.

Jaroslav Hašek také sloužil u 91. pěšího pluku z Českých Budějovic a jeho báseň si do svého deníku zapsal šikovatel Vaněk, předobraz účetního šikovatele Jana Vaňka z příběhů o Švejkovi. Také mnoho dalších postav z knihy skutečně existovalo, třeba nadporučík Lukáš.

Spustit audio