Slaměné vdovy. Žena vězně, kamioňáka nebo muzikanta. Dokuseriál o ženách, které jsou na život samy

9. květen 2023

Slaměná vdova – tak se říká ženě, která manžela nebo partnera sice má, ale v běžném životě jí často schází. Důvody jsou různé. Muž je delší dobu mimo domov kvůli práci, sportovním či uměleckým aktivitám, ale někdy i nedobrovolně, například v léčebně nebo ve vězení. Osudy žen, které nemají muže vedle sebe vždy, kdy by ho potřebovaly, přináší dokumentární seriál Dagmar Misařové.

Opavská rodačka Lucie je mámou tří dcer. Co prožila a jaká rozhodnutí učinila, když její muž po deseti letech soudů nastoupil k sedmiletému výkonu trestu ve věznici Heřmanice v Ostravě? Vydržel jejich vztah s manželem Pavlem?

Kadeřnice Lenka, maminka Jakuba a babička Pepy, vytváří už řadu let kreativní účesy v salónu v Ostravě. Její diář je zaplněn na rok dopředu. Dá se zvládnout rytmus života v rodinném domě ve Staré vsi nad Ondřejnicí, s manželem kamioňákem, který je od pondělí do pátku na cestách?

Ostravská rodačka Jana má čtyři děti s fenomenálním jazzovým muzikantem Michalem Žáčkem, který koncertuje s nejrůznějšími formacemi u nás i v zahraničí. Jako dopravní pilotka a instruktorka má svou „kancelář v nebi“. Její pracovní čas se řídí počasím, manželův termíny koncertů. Jak se jí daří sladit řada proměnných ve prospěch rodinného života?

Lucie je usměvavá mladá maminka dvou dcer. Jejím životním partnerem je přední český kajakář Vavřinec Hradilek. Jak se jim daří skloubit rodinný život s náročnými tréninky a dlouhými pobyty v zahraničí na soustředění? Jak se Lucii žije v domě plném sportovního náčiní a při jaké aktivitě přišla žádost o ruku? 

Čtyřicátnice Lenka je na svého muže hrdá, přesto se jí sevře srdce pokaždé, když slyší sirénu. Její muž je totiž hasič. Jaké to je žít s partnerem, který při své práci nasazuje vlastní život? Jak se smířila s nepravidelným životním rytmem, který čas od času dirigují živelní pohromy? Co mají společného manželova práce a její profese houslistky? A má radost, když slyší malého synka, že chce být jako táta – taky hasič?

Šedesátnice Květa víc než 30 let společně s manželem podniká. Nestala se z ní však takzvaná zelená vdova, která by žila ve zlaté kleci na okraji města obklopena přepychem. Svému muži je v rodinné firmě oporou. Nastávají však v jejím životě chvíle, kdy by potřebovala tuto svou obětavost vynahradit? Cítí se někdy sama, přesto že je obklopena milující rodinou? A co dělala pro to, aby se z ní nestala Slaměná vdova?

Dokuseriál vypráví skutečné příběhy na pokračování a jejich prostřednictvím zkoumá vybrané společenské fenomény. Každý měsíc se věnuje jednomu tématu. Poslouchejte pravidelně v úterý po 18:00 na stanici Český rozhlas Dvojka nebo kdykoliv později na našem webu či v aplikaci mujRozhlas

Spustit audio

Související