Sladké brambory neboli batáty jako součást zdravé výživy. Máme pro vás recept na skvělé grilované

15. duben 2023

Magazín o zdravém životním stylu. Poslouchejte Šarm:

  • 00:55 Neviditelnými herci století zvolili posluchači Viktora Preisse a Hanu Maciuchovou
  • 04:14 Které bylinky sbírat na jaře v přírodě
  • 08:44 Šefkuchař Radek Pálka a vše o sladkých bramborách, tedy batátech
  • 12:39 S Pavlou Apostolaki se vypravíme do Španělska
  • 16:17 Módní trendy s návrhářkou Jitkou Šedovou a košile
  • 19:48 Kosmetický rádce a péče o rty - jarou rtěnku zvolit
  • 23:19 Je tu již 27. ročník ankety Šarmantní osobnost roku

Čtěte také

Na zeleninovém trhu v březnu toho ještě moc nenajdeme. Mimo těch klasických zelenin, které přes zimu vydržely jako jsou celer, mrkev, kapusta, zelí, nebo třeba červená řepa se velmi často objevují sladké brambory neboli batáty. Jedná se sice o brambory, ale s těmi klasickými mají pramálo společného.

Batáty - jako součást zdravé výživy neodmyslitelně patří do mnoha světových kuchyní. Konzumace těchto hlíz je vhodná jako prevence rakoviny, degenerativních očních nemocí, depresí a srdečně-cévních onemocnění.

Batáty obsahují:
vitamín A
vitamín C
vitamín E
vitamín B6
beta-karoten
železo
měď
mangan

Čtěte také

Batáty obsahují více vitamínů než samotné brambory. Obsahem vitamínu E dokonce vysoce konkurují ořechům a semenům. Pozitivně tak působí na stav srdce, kůže, ale především mají u mužů pozitivní vliv i na jejich plodnost. A to je vlastně ten hlavní důvod, proč si o sladkých bramborách povídáme. Po dlouhé zimě potřebujeme doplnit vitamíny a k tomu jsou batáty ideální.

Mimo jiné jsou ještě dobrým zdrojem draslíku a vlákniny. Samotná jejich barva napovídá, že jsou také vynikajícím zdrojem betakarotenu. Jeden středně velký batát nabízí doporučenou denní dávku vitamínu A a také nemalé množství vitamínu C.

Jak chutnají?

Jejich pro nás nejznámější druh má oranžově obarvenou dužinou a je stejně sladký jako karotka. Chuťově ale připomíná kaštany. Upřímně taková představa, že jíme mrkev, jež chutná jako kaštan, je přinejmenším zajímavá. Je to jako lízat zmrzlinu s příchutí klobásy. Což mimochodem existuje. Ale co, mrkev je dobrá a kaštan vlastně taky.

Zeleninové karbanátky s pečenými batáty

Není nadto prostě tuto hlízu vyzkoušet na vlastních chuťových pohárcích a získat vlastní zkušenost.

Recepty

Pečení sladkých brambor urychlíte tím, že je podélně propícháte nejlépe něčím silnějším, jako je kovová jehlice, nebo alespoň naostřená špejle. Tím zaručíte přísun tepla až do středu. Z batátů připravíte i skvělou kaši.

Grilované batáty

Ingredience
  • batáty 1 kg - nakrájené na podélné plátky
  • olivový olej
  • hrubá sůl
  • Na dresink: koriandr čerstvý 1 hrst, nasekané lístky
  • limetová kůra, jemně nastrouhaná
  • limetová šťáva
  • olivový olej

Pozor, při vaření ve velkém množství vody připravíte batáty o velké množství živin. Částečně i o chuť. Namísto toho raději uvařte oloupané batáty v malém množství vývaru. Vařte je na mírném ohni a následně rozmačkejte ve vývaru.

Často se prodávají i batátové hranolky. Nicméně díky malému obsahu škrobu nikdy u batátových hranolek nedocílíte tížené křupavosti.

Postup:
Nakrájené batáty promíchejte v misce s olejem a se solí.
Všechny přísady na dresink smíchejte.
Na rozpáleném grilu opékejte plátky batátu doměkka - bude to trvat asi 4-6 minut z každé strany. Podávejte je s připraveným dresinkem a hrubou solí, na případné dochucení.

To vše a ještě mnohem víc v magazínu o životním stylu Šarm v sobotu po 18 a neděli po 11 hodině. Na setkání s vámi se těší Lada Klokočníková.

Spustit audio

Související