Skupině Rangers vychází trojdiskový komplet nahrávek

23. duben 2015

Ve středu 22. dubna uvítal moderátor Nočního proudu Miloš Skalka dalšího ze svých studiových hostů. Tentokrát přijal pozvání k nočnímu proudění hráč na pětistrunné banjo a současně zpívající kytarista Miroslav Řihošek, zakládající člen skupiny Rangers.

V těchto dnech vyšel - a do přehledu nejprodávanějších hudebních nosičů v České republice současně vstoupil - trojdiskový komplet nahrávek skupiny Rangers. Trojcédéčko ediční řady Zlatá kolekce uchovává devětasedmdesát nahrávek skupiny, které vybral a sestavil countryový specialista Miroslav Černý. Jde o snímky z let 1968 až 1999, přičemž se skupina představuje ve všech svých historických sestavách - tedy jako Rangers 1968, Plavci 1974, Plavci 1983, Rangers 1992 a konečně Rangers 1999.

Jako jediný prošel všemi těmito sestavami Miroslav Řihošek (narozen v Praze 21. 12. 1946), který je tedy nejpovolanější o pouti a nejrůznějších peripetiích v historii souboru mluvit. Poté, co hlavní zpěvák skupiny, skladatel, textař a hráč na perkluse Milan Dufek 17. listopadu 2005 tragicky zahynul při potápění v Kolumbii, se Rangers rozdělili hned na několik hudebních derivátů - pouze jeden z těchto souborů má však "požehnání" působit nadále pod jménem Rangers. A to je právě současná sestava skupiny, kterou vede Miroslav Řihošek.

Kromě nahrávek z reprezentativního kompilačního trojcédéčka zaznělo ve středečním Nočním proudu i několik ukázek z aktuální tvorby Rangers. Skupiny, která vznikla v roce 1964 původně jako vokálně-instrumentální soubor ze studentů strojní fakulty ČVUT a svá první veřejná vystoupení odehrála ve Studentském akademickém klubu strojařů (SAKS) na Karlově náměstí v Praze. Přízeň posluchačů si udržela dodnes.

autor: Miloš Skalka
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Starosvětské příběhy lesníků z časů, kdy se na Šumavě ještě žilo podle staletých tradic.

Václav Žmolík, moderátor

ze_světa_lesních_samot.jpg

3x Karel Klostermann

Koupit

Komplet obsahuje dva šumavské romány Ze světa lesních samot, V ráji šumavském a povídkový soubor Mrtví se nevracejí z pera klasika české literatury Karla Klostermanna (1848 - 1923), který tomuto kraji zasvětil celé své dílo.