Skopové maso lze diabetikům jen doporučit

18. prosinec 2012

Stravování diabetiků bylo tématem pondělní poradny Rodinný lékař. Více se dozvíme v neuatorizovaném a needitovaném přepisu poradny Dvojky.

Daniela BRŮHOVÁ, moderátorka
--------------------
Čas má plné kapsy překvapení, to řekl Jan Werich. Jeho příběhy budete slyšet až do pátku, vždy v 9:30 začínáme. Dnes po jedenácté vás přijde potěšit a doufám, že i inspirovat k mnoha věcem kardinál Dominik Duka. Teď ale v této hodince budeme mluvit o stravování u diabetiků, diabetiků 2. typu s paní Věrou Stejskalovou, která je nutriční terapeutka. Pěkný den přeji.
Věra STEJSKALOVÁ, nutriční terapeutka
--------------------
Dobrý den.
Daniela BRŮHOVÁ, moderátorka
--------------------
Diabetici 2. typu a Vánoce, tak to je výzva ke hříchu v uvozovkách, paní Stejskalová?
Věra STEJSKALOVÁ, nutriční terapeutka
--------------------
Já bych jenom předem řekla, že diabetiků je v naší republice asi jeden milion a 92 % z toho tvoří diabetici 2. typu, takže se jedná opravdu o velkou skupinku obyvatel a všichni určitě se těší na ty Vánoce, ale Vánoce, si myslím, že se dají prožít i ve smyslu dodržování diety diabetické, kterou oni potřebují. Diabetes 2. typu je hlavně záležitostí zdravého životního stylu a dá se říci, že tito diabetici mají svoje zdraví ve svých rukách.
Daniela BRŮHOVÁ, moderátorka
--------------------
Tak a pojďme k těm praktickým věcem. Vánoce, to jsou nejen dárky a návštěvy přátelů a známých, ale také dobré jídlo, no a to je ta výzva, trošku hříšná výzva pro diabetiky 2. typu. Jak se ubránit, jak se uchránit toho, abychom nemlsali například cukroví vánoční?
Věra STEJSKALOVÁ, nutriční terapeutka
--------------------
Já si myslím, že vlastně diabetickou dietu v uvozovkách nebo zdravou výživu, ke které se dá přirovnat, měla, by měla držet celá rodina, to znamená, že příprava na Vánoce by byla nejenom pro toho v uvozovkách postiženého cukrovkou, ale pro celou rodinu. Samozřejmě, že Vánoce si neumíme představit bez dobrého jídla, ale co je to dobré jídlo? Například bramborový salát. Ano, patří k Vánocům, ale dá se připravit ve formě, která opět je pro toho diabetika vhodná. Vynecháme aspoň polovinu majonézy, přidáme zeleninu, přidáme třeba i velmi dobré bílé fazole, které se dodají do toho salátu. Samozřejmě upravíme porce a to samé platí o tom, co je to nejdůležitější, to znamená řízek, ať už z ryby nebo třeba z kuřecího masa. Za prvé je to sice tradice, ale nemusí být vždycky ta ryba smažená, to je první věc. A když si potom ale řekneme - jednou za rok si ho můžu dovolit ten řízek, prosím, ano, ale budu volit libové maso a budu se snažit, abych spotřebovala co nejméně tuku na jeho přípravu. Buď jsou to fritézy, které zaručují to, že vlastně toho tuku je tak málo, anebo pokud fritézu nemáme, nebudeme si jí kupovat, protože to by opět svádělo, dělat si hranolky a další smažená jídla, ale třeba po usmažení vymačkáme řízek v ubrousku, anebo ho na vteřinu ponoříme do vařící vody. A tím vlastně větší část toho tuku je pryč.
Daniela BRŮHOVÁ, moderátorka
--------------------
Tak to jsou takové praktické rady, ale paní Stejskalová, teď, když chodíme nakupovat, sháníme dárky a také to, co potřebujeme k té slavnostní hostině sváteční, vánoční, tak v obchodech dochází často k mnoha různým ochutnávkám. To jsou také takové výzvy pro diabetiky, kdy si říkáme, no, je to maličká ochutnávka, to asi nebude škodit, to nebude vadit. Co myslíte?
Věra STEJSKALOVÁ, nutriční terapeutka
--------------------
No, pokud to bude jedna jediná ochutnávka, proč ne, ale většinou dneska je tam těch ochutnávek hodně, a když jdeme od ochutnávky k ochutnávce, tak si můžeme vlastně tu svou glykémii zase potrápit. A nejedná se pouze o sladkosti. Zrovna tak nebezpečné v uvozovkách zase pro diabetiky je například uzeniny, sýry. I když samozřejmě neobsahují sacharidy, každý diabetik by si rád řekl, tak dobrý, to je pro mě vhodné, není to pravda. Tyto potraviny obsahují tuky a to hlavně živočišné tuky a ty se opět při této cukrovce nebo při cukrovce obecně hlídají.
Daniela BRŮHOVÁ, moderátorka
--------------------
Takže opatrně a pozor, hlídat i sami sebe.
Věra STEJSKALOVÁ, nutriční terapeutka
--------------------
Já bych řekla, že právě cukrovka patří mezi choroby, kde hlavní roli, co se týče léčby, má ten člověk, který má, že vlastně to jeho zdraví je v jeho rukách.
Daniela BRŮHOVÁ, moderátorka
--------------------
A to je důležité si uvědomit. Mimochodem, když udělám tu chybu v dietě, pocítím to nějak na svém zdraví?
Věra STEJSKALOVÁ, nutriční terapeutka
--------------------
Tak chce se ...
Daniela BRŮHOVÁ, moderátorka
--------------------
Nějak, něco mě zabolí například?
Věra STEJSKALOVÁ, nutriční terapeutka
--------------------
Ano. Chce se mi říci bohužel ne, i když je dobře samozřejmě, že ten diabetik hned netrpí nějakými bolestmi, ale vlastně dostane se dřív k nemilým komplikacím této choroby, protože to není jenom o to o glykémii, to znamená o obsahu cukru nebo o hladině cukru v krvi, ale je to i o možných komplikacích, které potom vznikají.
Daniela BRŮHOVÁ, moderátorka
--------------------
To dodává paní Věra Stejskalová, které pracuje jako nutriční terapeutka, je spoluautorkou knihy týkající se dny a také výživy při tomto onemocnění. Spolupracuje i na kampani VZP aktivní diabetiky. Jestli se jí budete chtít na něco ptát, tedy na něco, co se týká stravování diabetiků 2. typu, zavolejte na číslo 22 155 25 25, anebo 24 24.
Daniela BRŮHOVÁ, moderátorka
--------------------
10 hodin a 16 minut, ptát se můžete paní Věry Stejskalová, nutriční terapeutky, která radí s tím, jak se mají stravovat o Vánocích diabetici 2. typu na telefonu 22 155 25 25. Dobrý den přejeme.
posluchač
--------------------
Dobrý den, tady je Honza.
Daniela BRŮHOVÁ, moderátorka
--------------------
Tak Honzo.
posluchač
--------------------
Já bych se chtěl zeptat. Prosím vás pěkně, jsem diabetik 2. typu a chovám ovce a z 80 % masa konzumuju skopové maso. Je vhodné?
Daniela BRŮHOVÁ, moderátorka
--------------------
Děkujeme za dotaz. Tak paní Stejskalová.
Věra STEJSKALOVÁ, nutriční terapeutka
--------------------
Dobrý den, dobrý den. Ovčí maso, vlastně skopové maso patří mezi zdravé druhy masa. Obsahuje poměrně málo tuku živočišného, má vysoký obsah bílkovin a můžu vám to jenom doporučit a schválit.
Daniela BRŮHOVÁ, moderátorka
--------------------
Tak doufám, že jsme vás potěšili. Další dotaz. Dobrý den přejeme.
posluchačka
--------------------
No, dobrý den. Tady je posluchačka z Prahy. Já mám takový dotaz. Já jsem teda taky, i když jsem cukrovku neměla a najednou náhodně při nějakém jiném vyšetření se na to přišlo, ne ale teda tak vysokou a teď už jsem ji skoro jako porazila, ale ještě nějakej, něco mi něco málo chybí, ale chtěla jsem se zeptat na tohle, jestli existuje nějaká organizace nebo nějaká brožura, kde by bylo rozepsáno podle kilojoulu, jak se to, jak se má držet na tu obezitu. Já jsem totiž přibrala předtím hodně kilo, teď už jsem malinko shodila. A pak jsem se ještě chtěla zeptat na umělý cukr, jakej je nejvhodnější?
Daniela BRŮHOVÁ, moderátorka
--------------------
Ano, děkujeme. Tak paní Stejskalová odpovídá.
Věra STEJSKALOVÁ, nutriční terapeutka
--------------------
Dobrý den. Vy jste porazila cukrovku, tak to já vám gratuluji, protože to není jednoduché a už jenom z toho, co jste říkala, že se vaše hmotnost snížila, tak je jasné, že opravdu tu dietu dobře dodržujete. Vy se ptáte, jak byste si vypočítala svoji denní potřebu nebo spotřebu sacharidů. Základem je to, aby váš lékař diabetolog určil, kolik sacharidů denně máte sníst. Jinak co se týče výpočtu, tak máte doma internet?
Daniela BRŮHOVÁ, moderátorka
--------------------
Nevíme, paní posluchačka ...
posluchačka
--------------------
To teda nemám, ale já mám teda nějaký tabulky už jsem dostala na, já jsem šla do tý obezitologický poradny, protože jsem měla hodně nadváhu jako a tam mi dali nějaký tabulky, já to nějak, já nevím, mně to připadá nějaký hrozně složitý, já nevím no, tak jsem si myslela, jestli neexistuje nějaká brožura nebo něco, kde by byl přímo ten jídelníček nějakej.
Daniela BRŮHOVÁ, moderátorka
--------------------
Něco jednoduššího. Možná bychom, když se ptáte na ten internet, mohly nabídnout ty internetové stránky www.aktivnidiabetik.cz, protože tam je i vhodná dieta popsaná.
Věra STEJSKALOVÁ, nutriční terapeutka
--------------------
Ano.
Daniela BRŮHOVÁ, moderátorka
--------------------
Dokonce i recepty, které paní Stejskalová sestavila pro diabetiky. Také je tam o pohybových aktivitách a dalších informacích, které je potřeba u diabetu si uvědomovat.
Věra STEJSKALOVÁ, nutriční terapeutka
--------------------
Kromě toho je tam poradna, takže ten dotaz můžete vlastně napsat tam a určitě se dočkáte odpovědi. Ale skutečně zásadní je vědět, na kolik gramů sacharidů potřebujete mít jídelní lístek. Někdo má 275, někdo má 250, někdo má 300, ale myslím si, jestliže jste měla, nebo máte nadváhu, takže nebudete mít 30, ale spíš těch 275 gramů sacharidů na den.
Daniela BRŮHOVÁ, moderátorka
--------------------
Takže v poradně diabetologické se na to zeptat. Poslechneme si další dotaz. Dobrý den přejeme.
posluchačka
--------------------
Dobrý den, Suchomilová.
Daniela BRŮHOVÁ, moderátorka
--------------------
Těší nás.
posluchačka
--------------------
Před 7 lety ...
Daniela BRŮHOVÁ, moderátorka
--------------------
A teď nám ... paní Suchomilová, vy nám mizíte a neslyšíme vás. Tak snad ...
posluchačka
--------------------
Už je to lepší?
Daniela BRŮHOVÁ, moderátorka
--------------------
Už je to lepší, už je to lepší, ptejte se.
posluchačka
--------------------
Před 7 lety jsem prodělala akutní zánět slinivky, a mám cukrovku na hraně, jo, mám BMI 27, 8. Vím, že je to hodně, jo, nebo tak, ale mám jako takovej sklon z rodiny, jo, maminka měla 138 kilo, ale víte co, tohle to mě jako to, ale chtěla jsem se zeptat. Všude mi potom nálezu napsali - ztráta glukózové tolerance. Co to znamená?
Daniela BRŮHOVÁ, moderátorka
--------------------
Co to znamená?
Věra STEJSKALOVÁ, nutriční terapeutka
--------------------
Dobrý den. Co to znamená? Znamená to to, že i když to vaše tělo, vaše slinivka vyrábí vlastně inzulin v dostatečném množství, buňky, ke kterým je poslaná, ho špatně tolerují. Takže vlastně dalo by se říct, že to je taková cukrovka zase v uvozovkách, za kterou člověk nemůže. Je to tím, že ty buňky špatně tu glukózu dostávají a špatně vlastně reagují na inzulín. Ale to je u řady diabetiků 2. typu. Já bych spíš ve vašem případě ještě chtěla říct, že musíte samozřejmě také myslet na to onemocnění slinivky, takže i tu diabetickou dietu upravit do takové šetřící formy. Děláte to tak?
Daniela BRŮHOVÁ, moderátorka
--------------------
Co to je šetřící forma?
Věra STEJSKALOVÁ, nutriční terapeutka
--------------------
Šetřící forma znamená, že se nesmaží, ale to se u cukrovky stejně nedoporučuje, že se nepoužívá koření typu chilli.
Daniela BRŮHOVÁ, moderátorka
--------------------
Takže ostré koření.
Věra STEJSKALOVÁ, nutriční terapeutka
--------------------
Ostré koření. Nedává se tam, někdo nesnáší třeba česnek, druhý cibuli, a dost často je nesnášenlivost sladkého mléka. Ale vždycky se doporučuje zakysané mléčné výrobky, protože jednak je to zdroj teda bílkovin a za druhé, a to hlavně, zdroj vápníku.
Daniela BRŮHOVÁ, moderátorka
--------------------
Tak nám radí nutriční terapeutka paní Věra Stejskalová. Poslechneme si ještě poslední telefonický dotaz, no a potom už se budete ptát na našem chatu. Dobrý den přejeme.
posluchač
--------------------
Dobrý den. Mohu mluvit?
Daniela BRŮHOVÁ, moderátorka
--------------------
Ano, slyšíme.
posluchač
--------------------
Já bych se moc rád zeptal, jak je to s ovocem? Jestli je vhodné a které druhy jsou vhodné?
Daniela BRŮHOVÁ, moderátorka
--------------------
Ano, děkujeme za ten dotaz.
posluchač
--------------------
A ještě, jestli můžu ještě, je vhodné krůtí maso?
Věra STEJSKALOVÁ, nutriční terapeutka
--------------------
Dobrý den. Tak začnu tím posledním dotazem. Krůtí maso patří mezi maso, které má nejmenší množství živočišného tuku. Mimochodem všechno maso má samozřejmě živočišný tuk a proto vhodné je. A dá se připravím, říkám z vlastní zkušenosti, na všechny možné způsoby včetně třeba omáčky typu svíčková. Co se týče ovoce. Samozřejmě je nedílnou součástí jídelníčku diabetika. Obsahuje vlákninu a to je takový, to bych také ráda vypíchla, že vláknina je důležitá a že máme malou spotřebu. Ale bohužel obsahuje cukr. Ten cukr je v každém ovoci jinak, jiné množství. Samozřejmě takové ty vyzrálé kusy jako je třeba broskev hodně zralá, hroznové víno teďka na podzim, kdy teda vlastně celou dobu dozrává, cukernatí, opět pro diabetika vhodné není. Ale nedá se říct, že by diabetici mohli jenom jablíčko. To určitě ne. Ale zase důležité je vědět, kolik sacharidů denně mohu spotřebovat a podle toho se orientovat. Taková procházka třeba podzimní zahradou, kde nazrálo všechno ovoce a ochutnám to a támhle to, to také vlastně může zvýšit glykémii, ale jeden kousek ovoce, proč ne. Ovoce obsahuje fruktózu, to je opět jednoduchý cukr, cukr ovocný a ten, i když vlastně nezvyšuje glykémii, protože jeho trávení je jiné, jde to přes játra, tak ale zase zvyšuje a napomáhá ukládání tuku v organismu, takže s mírou.
Daniela BRŮHOVÁ, moderátorka
--------------------
Děkujeme za odpovědi, paní Stejskalová. Ještě krátkou odpověď - Vánoce, to je nejen dobré jídlo, ale také alkohol. Jak je to s alkoholem u diabetiků 2. typu?
Věra STEJSKALOVÁ, nutriční terapeutka
--------------------
Jednak diabetik by si neměl myslet, že to, co je označeno slovem dia, že je pro něj vhodné úplně a že nemusí hledět na množství. V žádném případě. Třeba rozdíl mezi dia pivem a normálním pivem je velmi malý. Ale teď se bavíme o alkoholu. Takže samozřejmě k Vánocům patří přípitek, ale v tomto případě, protože myslíme a přejeme si příští rok zdraví, by to chtělo bílé víno a skleničku.
Daniela BRŮHOVÁ, moderátorka
--------------------
A to stačí.
Věra STEJSKALOVÁ, nutriční terapeutka
--------------------
Stačí.
Daniela BRŮHOVÁ, moderátorka
--------------------
Tam se ta dieta nějakým způsobem nenaruší.
Věra STEJSKALOVÁ, nutriční terapeutka
--------------------
Ne, ne. A ještě jsem zapomněla říct - nikdy nepít nalačno alkohol.
Daniela BRŮHOVÁ, moderátorka
--------------------
To je, myslím, rada pro nás pro všechny od Věry Stejskalová, nutriční terapeutky. Její recepty můžete najít i na internetové stránce www.aktivnidiabetik.cz. Také tam najdete informace o pohybových aktivitách a dalších důležitých věcech. Děkujeme. A vy teď, paní Stejskalová, přecházíte na chat. Tam je taková krásná tabulka, jestli si najdete, vážení posluchači, na počítači Dvojku Českého rozhlasu, dvojka.rozhlas.cz, můžete vyplňovat dotazy, paní Stejskalová bude 15 nebo 20 minut odpovídat. Hezký den.
Věra STEJSKALOVÁ, nutriční terapeutka
--------------------
Na shledanou.


Autorizovaným dodavatelem doslovných elektronických přepisů pořadů Českého rozhlasu je NEWTON Media, a.s. Texty neprocházejí korekturou.

Spustit audio

E-shop Českého rozhlasu

Vždycky jsem si přál ocitnout se v románu Julese Verna. Teď se mi to splnilo.

Václav Žmolík, moderátor

tajuplny_ostrov.jpg

Tajuplný ostrov

Koupit

Lincolnův ostrov nikdo nikdy na mapě nenašel, a přece ho znají lidé na celém světě. Už déle než sto třicet let na něm prožívají dobrodružství s pěticí trosečníků, kteří na něm našli útočiště, a hlavně nejedno tajemství.