Školní jídelny dnes mají velké možnosti výběru

22. květen 2012

V pondělní poradně Dvojky nás navštívila odbornice na výživu Alena Strosserová, která hovořila o dětském stravování. V příspěvku najdete audiozáznam rubriky a také textový přepis.

Daniela BRŮHOVÁ, moderátorka
--------------------
Pěkné dopoledne, klidné pondělí přeje Daniela Brůhová a co uslyšíte v této hodince. Například se vydáme do školní jídelny, abyste se mohli zamyslet, jaké bylo vaše nejoblíbenější jídlo ze školní jídelny. Přemýšlejte, za chvilku se zeptáme. No, a po jedenácté budou mými hosty 2 podnikatelky, zajímavé dámy oceněné dokonce jako Podnikatelky roku 2011 Hana Nováčková podniká v bezpečnostní agentuře, zajímavé, netradiční dámské povolání, a Kateřina Marková zase se zabývá rehabilitací, i o tom uslyšíte. Teď ale už vítám ve studiu paní Alenu Strosserovou. Pěkný den přeji.
Alena STROSSEROVÁ, členka Společnosti pro výživu
--------------------
Dobrý den.
Daniela BRŮHOVÁ, moderátorka
--------------------
Je to členka Společnosti pro výživu a hned nám řekne, jaké bylo její nejoblíbenější jídlo ve školní jídelně, která je naším tématem.
Alena STROSSEROVÁ, členka Společnosti pro výživu
--------------------
Tak já ráda vzpomínám, protože jsem chodila do školy v sedmdesátých letech a to se tenkrát vařily hodně takzvané remoplátky, což bylo takové hodně zvláštní mleté maso a mělo zvláštní chuť a mně to hrozně chutnalo, no.
Daniela BRŮHOVÁ, moderátorka
--------------------
Remoplátky. Tak uvidíme, co vy máte rádi, vážení a milí posluchači, měli jste, protože předpokládám, že mnozí z vás už do školní jídelny tolik nechodí. Co vaří dnes školní jídelny? Remoplátky už to asi nebudou.
Alena STROSSEROVÁ, členka Společnosti pro výživu
--------------------
To asi nebudou. Dneska mají školní jídelny možnost širokého výběru, nejsou nijak omezeny ani normami, ani výběrem, takže v podstatě je to na fantazii tý školní jídelny a tak, aby to teda bylo vhodné pro děti a většina školních jídelen vaří 2, 3 jídla na výběr, takže ...
Daniela BRŮHOVÁ, moderátorka
--------------------
A vy zároveň se snažíte motivovat kuchařky ve školních jídelnách, vyhlašujete jim soutěž o nejlepší jídlo, nebo ...
Alena STROSSEROVÁ, členka Společnosti pro výživu
--------------------
O nejlepší školní oběd.
Daniela BRŮHOVÁ, moderátorka
--------------------
O nejlepší školní oběd.
Alena STROSSEROVÁ, členka Společnosti pro výživu
--------------------
A je to letos už třetí ročník a letošní téma je teda podstatně nejoblíbenější jídlo ve školní jídelně těch dětí, ale zároveň by mělo být jaksi v rámci toho zdravého životního stylu, takže takový trošičku lehčí a zdravý, aby se ty děti zase jaksi motivovaly k tomu zdravě se stravovat.
Daniela BRŮHOVÁ, moderátorka
--------------------
Že by to bylo buchtičky se šodó?
Alena STROSSEROVÁ, členka Společnosti pro výživu
--------------------
No, to je jedno z nejoblíbenějších jídel, ale s tím asi do soutěže nepůjdou, si myslím.
Daniela BRŮHOVÁ, moderátorka
--------------------
Nepůjdou. Soutěž proběhne v Brně a kdy? Mohou se ještě přihlašovat?
Alena STROSSEROVÁ, členka Společnosti pro výživu
--------------------
Ano, ta soutěž tak, aby měly možnost se přihlásit všechny školní jídelny z republiky, tak je první kolo korespondenční, a to končí příští týden 31. května a z těch přihlášených jídelen se vybere 10 finalistů, kteří se utkají 28. srpna v Brna mezi sebou opravdu fyzicky uvaří a chutná se a vybere se nejlepší.
Daniela BRŮHOVÁ, moderátorka
--------------------
Tak, jestli nás teď poslouchají nějaké paní kuchařky ve školní jídelně při své práci a možná si říkají - my jsme se nepřihlásily. Mají se ozvat Společnosti pro výživu?
Alena STROSSEROVÁ, členka Společnosti pro výživu
--------------------
Mají ještě šanci a buď teda na opravdu stránkách společnosti pro výživu, anebo na stránkách projektu VZP Žij zdravě, tam je přímo přihlašovací formulář.
Daniela BRŮHOVÁ, moderátorka
--------------------
Takže budou soutěžit potom, až vy je vyberete, přijedou do nějaké školní jídelny a začnou vařit svá menu?
Alena STROSSEROVÁ, členka Společnosti pro výživu
--------------------
Ano, je to přesně tak. Přijedou do jedné brněnské školní jídelny a tam uvaří skutečně od polévky, hlavní jídlo, salát nebo dezert. Bude tam komise zhruba 10, 12členná, která to ochutná, oboduje a pak se teda z toho vybere skutečně to nejlepší.
Daniela BRŮHOVÁ, moderátorka
--------------------
Pro kolik lidí ovšem budou kuchařky na soutěži vařit?
Alena STROSSEROVÁ, členka Společnosti pro výživu
--------------------
Tam se vaří zhruba těch 20 porcí, aby mohli třeba i novináři nebo přítomní třeba fanoušci ochutnat.
Daniela BRŮHOVÁ, moderátorka
--------------------
Tak to je taková malotřídka. Ale ony jsou většinou zvyklé vařit pro mnohem větší počet strávníků.
Alena STROSSEROVÁ, členka Společnosti pro výživu
--------------------
Určitě aspoň v těch větších městech jsou ty jídelny zhruba tak tří, pětistovkový, takže opravdu se vaří ve velkém množství.
Daniela BRŮHOVÁ, moderátorka
--------------------
No, a jakou máte zkušenost s našimi školními jídelnami, lepší se?
Alena STROSSEROVÁ, členka Společnosti pro výživu
--------------------
To určitě ano. Já sama pracuji jako metodička školních jídelen, takže kontroluju prakticky neustále a opravdu se mi nestane, že bych na školní jídelně ochutnala něco, co by nebylo dobré nebo co by bylo zkažené nebo prostě špatné.
Daniela BRŮHOVÁ, moderátorka
--------------------
Takže myslíte si, že tradice školních jídelen v České republice je dobrá, kvalitní, stavíme na dobrých základech?
Alena STROSSEROVÁ, členka Společnosti pro výživu
--------------------
Určitě, určitě a určitě by stálo za to, aby se to neustále podporovalo a zachovalo.
Daniela BRŮHOVÁ, moderátorka
--------------------
Mají kuchařky dostatečné množství finančních prostředků na to, aby vařily kvalitně?
Alena STROSSEROVÁ, členka Společnosti pro výživu
--------------------
Co se týče finančních prostředků, tak rodiče platí, respektive tu částku na potraviny, takže, to, co si rodiče zaplatí, to děti skutečně dostanou a v současné, v letošním roce jsme zvyšovali vyhlášku pro školní stravování, ten finanční normativ, takže se vaří zhruba okolo 25 až 30 korun, což je dostatečná částka na kvalitní jídlo.
Daniela BRŮHOVÁ, moderátorka
--------------------
Alena Strosserová ze Společnosti pro výživu si se mnou povídá o školních jídelnách, o školních obědech a o tom, jak se lepší školní jídelny. 221552424 na konci anebo 2525. Pokud se jí chcete na něco zeptat, co se týká výživy dětí, mě by zajímalo, jaké jsou dětské chutě? Co děti preferují ve školních jídelnách? Máte to zjištěno?
Alena STROSSEROVÁ, členka Společnosti pro výživu
--------------------
Samozřejmě, že se zjišťovalo i v rámci třeba projektu VZP Žij zdravě. Právě tenkrát Kluci v akci zjišťovali, dělali si takovou anketu. Tam to, myslím, vyhráli myslím si nějaký hranolky, buchtičky se šodó, řízky, bramborový salát, samý takový ty teda méně zdravé věic.
Daniela BRŮHOVÁ, moderátorka
--------------------
Nepříliš zdravé.
Alena STROSSEROVÁ, členka Společnosti pro výživu
--------------------
Ale je pravda, že teda se snažíme dětem i takové ty méně populární věci jako luštěniny, ryby dělat takovým lepším způsobem, takže už si na to zvykají a jedí to.
Daniela BRŮHOVÁ, moderátorka
--------------------
A jedí to. To znamená, že z domova na to děti nejsou zvyklé, zdá se?
Alena STROSSEROVÁ, členka Společnosti pro výživu
--------------------
Je pravda, že třeba ty luštěniny ty děti opravdu třeba kolikrát poznaj až třeba v mateřské škole, že se to příliš už nevaří. Stejně tak docela narážíme na problém s polévkami, že nejsou už v našich domácnostech tak často, takže jako ty děti nepříliš se do toho hrnou.
Daniela BRŮHOVÁ, moderátorka
--------------------
Mění se nám zvyky, je to zajímavé.
Alena STROSSEROVÁ, členka Společnosti pro výživu
--------------------
Bohužel. Třeba u těch polévek je to velká škoda.
Daniela BRŮHOVÁ, moderátorka
--------------------
Ale hranolky, zdá se, jsou stále oblíbenější.
Alena STROSSEROVÁ, členka Společnosti pro výživu
--------------------
No, děti by chtěly. Je pravda, že se třeba snažíme jednou, dvakrát do roka na Den dětí třeba jim udělat radost a snažíme se to udělat třeba v /nesrozumitelné/, aby to bylo teda zdravým způsobem nesmažený, ale říkáme si, toho mají právě třeba v těch fast foodech dost, tak omezit.
Daniela BRŮHOVÁ, moderátorka
--------------------
Ve školní jídelně omezit. Máte telefonát, nasaďte si sluchátka 221552525, Český rozhlas 2 Praha, mluvíme o školních jídelnách. Poslechneme si dotaz, dobrý den přejeme. Haló, haló.
posluchačka
--------------------
Kuchařová, dobrý den.
Daniela BRŮHOVÁ, moderátorka
--------------------
Dobrý den.
posluchačka
--------------------
Já bych ráda pohovořila na téma obědy školní, protože já jsem to dítě, který je ročník 21, a my máme to štěstí, že si můžeme ty školní obědy objednat.
Daniela BRŮHOVÁ, moderátorka
--------------------
A máte je ochutnané.
posluchačka
--------------------
Prosím.
Daniela BRŮHOVÁ, moderátorka
--------------------
Tak a máte je dobře ochutnané, tak nám řeknete, jak vaří?
posluchačka
--------------------
Výborně, výborně, já to můžu jenom ..., to je škola u Studánky tady v Praze a ty mají tak výtečný kuchařky, protože polívky brilantní, úprava, je výběr ze dvou, někdy i ze tří jídel a je to vskutku prvotřídní.
Daniela BRŮHOVÁ, moderátorka
--------------------
Tak to je krásná chvála.
posluchačka
--------------------
A já, máme my to štěstí, že se to dává i pro tyhle ty veterány starý, jako jsme my, a máme to. A byl tady můj pravnouček a já jsem zrovna dostala jídelní lístek, tomu je 10 a on říkal, on je tady u Kladna v jedný takový obci, a já říkala - tak, hele, co bych si měla vybrat. A on povídá, jé, vy máte na každej den 3 jídla, no, to je báječný. To víte, a já jsem se ptala snahy, jako jestli to tam taky nabízej těm důchodcům a ona říkala - ne, oni to nechtěj. No, tak prosím vás, takový báječný jídlo a to, co tam říkáte, že luštěniny a to, to máte pravdu, oni mají nějaký hygienický dohledy taky ty školní jídelny, ježíš, co to, jo dobře, já už taky brebtám někdy a oni tam vybírají, aby to bylo výživný pro ty děti, proto tam dělají hrachový polívky nebo čočkový, fazolový a je to výborný a je to zdravý. Já nevím, proč to lidi doma nevařej.
Daniela BRŮHOVÁ, moderátorka
--------------------
Děkujeme za tuhle zkušenost ze školní jídelny, zdravíme, paní Kuchařová.
posluchačka
--------------------
Děkuju. Já vás taky a hodně úspěchů.
Daniela BRŮHOVÁ, moderátorka
--------------------
Dobrou chuť k dnešnímu obědu přejeme, i když je to trošku předčasně. Hezký den.
posluchačka
--------------------
Na shledanou.
Daniela BRŮHOVÁ, moderátorka
--------------------
Slyšeli jsme zajímavou zkušenost.
Alena STROSSEROVÁ, členka Společnosti pro výživu
--------------------
Zajímavá zkušenost to je. Samozřejmě, že ne všechny jídelny mohou pro ty důchodce vařit, protože jsou třeba omezeny kapacity, nemají dostatek personálu, stejně tak je to i s tím výběrem, že třeba technika v tý školní jídelny to prostě neumožní, aby vařila.
Daniela BRŮHOVÁ, moderátorka
--------------------
Tak další dotaz nebo možná zkušenost, kterou uslyšíme. Pěkný den přejeme. Haló, haló. Slyšíme vás, ano.
posluchačka
--------------------
Tady je posluchačka ze Zlína. Dobrý den.
Daniela BRŮHOVÁ, moderátorka
--------------------
Dobrý den.
posluchačka
--------------------
Já velice ráda poslouchám tuto diskusi, i když už jsem staršího ročníku nebo starší ročník a chtěla bych říct takovou zkušenost mého vnuka, který chodí tady ve Zlíně jako na jednu poměrně velkou školu a taky tam mají výběr ze 3 jídel, všechno jako, i když ta kvalita je někdy trošku horší, ale nemá námitky nějak a co teda má téměř denně připomínky, tak je hygiena. Říká, babičko, tam ty kuchařky kouří, dokonce, i když nám vydávají jídla. Podotýkám, že má 13 let, takže není to nějaký malý nebo tak, říká, padne jim naběračka na zemi, na zemi ji našlapáno, oni ji normálně vezmou a nalívají nám tu polévku, prostě říká ...
Daniela BRŮHOVÁ, moderátorka
--------------------
To se mi zdá zvláštní, ale možná, že by nějaká kontrola. Paní Strosserová na to asi bude reagovat, protože nějaké kontroly by měly být. Děkujeme za tuhle poznámku.
posluchačka
--------------------
Já si právě taky myslím.
Daniela BRŮHOVÁ, moderátorka
--------------------
Určitě. Řekněte, jak to je s tou kontrolou hygieny.
Alena STROSSEROVÁ, členka Společnosti pro výživu
--------------------
Ten příklad mi přijde úplně děsivý, teda hororový. Samozřejmě kontrola hygieny chodí pravidelně minimálně 1krát do roka, všecko, že by kuchařky kouřily v jídelně, nebo dokonce při výdaji, to se mi zdá úplně vyloučený, to mi přijde trošičku přitažené za vlasy.
Daniela BRŮHOVÁ, moderátorka
--------------------
Nakonec i učitelé to kontrolují, pan ředitel.
Alena STROSSEROVÁ, členka Společnosti pro výživu
--------------------
Učitelé. Je vyhláška, že se ve škole vůbec nesmí kouřit, takže to si myslím, že by měli dodržovat. A je pravda, že teda samozřejmě je tam ten lidský faktor, ale pokud opravdu by se to nějak nezdálo, ať teda rodiče podají stížnost na místní hygienu a provede se tam šetření.
Daniela BRŮHOVÁ, moderátorka
--------------------
Tak aspoň víte, jak na to. Píše nám paní Marie, že chodí za kuchařkami kouzelnicemi doslova z Gymnázia v Jablonci nad Nisou u balvanu, velmi rádi si tam chodí pro oběd i lidé z okolí a některá jídla jsou přímo mana nebeská. Takže zdá se, že ve školních jídelnách se vaří opravdu dobře. Další dotaz je, jak je to s vegetariánskými jídly ve školních jídelnách?
Alena STROSSEROVÁ, členka Společnosti pro výživu
--------------------
Tak vegetariánské jídlo lze ve školních jídelnách vařit, ale protože máme i spotřební koš pro vegetariány, ale vzhledem k tomu, že většinou je to velice malé množství, tak se to nedělá. Je pravda, že skutečně vegetariánství není dieta a opravdu to vyžaduje velice malé množství dětí, takže většinou ne, ale i tak i děti, které jaksi si můžou vybrat z toho jídelníčku jídlo, který teda tý jejich vegetariánský jídelně bude vyhovovat.
Daniela BRŮHOVÁ, moderátorka
--------------------
No, a naši diskusi uzavřeme pozvánkou našich posluchačů na tu nádhernou soutěž, která bude v Brně. Budou soutěžit družstva 3 kuchařek, možná i kuchařů, přijedou i muži. 10 družstev. Kdy ta soutěž propukne?
Alena STROSSEROVÁ, členka Společnosti pro výživu
--------------------
Tak říkám, teďka běží korespondenční soutěž, která skončí koncem května, 31. května.
Daniela BRŮHOVÁ, moderátorka
--------------------
Tak ještě máte možnost školní jídelny.
Alena STROSSEROVÁ, členka Společnosti pro výživu
--------------------
Mají možnost se přihlásit. Pak se během června vyhodnotí těch 10 nejlepších z tý korespondenční. Ty dostanou pozvání na to srpnové klání do Brna, no, a tam potom teda 10 tříčlenných družstev se mezi sebou utká.
Daniela BRŮHOVÁ, moderátorka
--------------------
Loni vyhrál kdo?
Alena STROSSEROVÁ, členka Společnosti pro výživu
--------------------
Loni vyhrála školní jídelna z Písku.
Daniela BRŮHOVÁ, moderátorka
--------------------
Tak jim gratulujeme, posíláme písničku do Písku. No, a paní Strosserová jde s vámi ještě diskutovat na náš web dvojka.rozhlas.cz, můžete tam psát své postřehy ze školních jídelen. Dobrou chuť.


Autorizovaným dodavatelem doslovných elektronických přepisů pořadů Českého rozhlasu je NEWTON Media, a.s. Texty neprocházejí korekturou.

Spustit audio

E-shop Českého rozhlasu

Kdo jste vy? Klára, nebo učitel?

Tereza Kostková, moderátorka ČRo Dvojka

jak_klara_obratila_na web.jpg

Jak Klára obrátila všechno vzhůru nohama

Koupit

Knížka režiséra a herce Jakuba Nvoty v překladu Terezy Kostkové předkládá malým i velkým čtenářům dialogy malé Kláry a učitele o světě, který se dá vnímat docela jinak, než jak se píše v učebnicích.