Škola v Chrášťanech si v nejrůznějších soutěžích vyhrála milion korun

12. březen 2017

Malá škola v nevelké obci na Rakovnicku vyhrála během deseti let v několika soutěžích jeden milion korun. Díky tomu pak mohli opravit například tělocvičnu nebo vyměnit okna.

Ve chmelařské obci Chrášťany na Rakovnicku žije asi 600 lidí. Mají tam malou Základní školu, kam chodí 26 dětí. Ty se společně s učitelkami zapojily v roce 2006 do první soutěže, která jim přinesla výhru 30 tisíc korun. Následně zkusily další soutěž a získaly 10 tisíc. Postupně nashromáždily za 10 let celý jeden milion korun.

Hlavní iniciátorkou byla vychovatelka Eva Divišovská. „Maminky, babičky, prakticky celá vesnice nakupují výrobky vyhlašovatelů soutěží, nosí nám účtenky, my je sbíráme, naskenujeme a posíláme,“ popsala princip soutěží vychovatelka. „Řekli jsme si, že uděláme milion a dost, ale už máme vyhlédnuté něco dalšího,“ dodala s úsměvem.

Jeden z výherních šeků

Ředitelka chrášťanské školy Daniela Rotková nedá na vychovatelku dopustit. Díky výhrám v soutěžích se totiž povedlo ve zdejší škole mnohé vylepšit. „Mohli jsme dát nová okna, rekonstruovali jsme tělocvičnu, toalety a šatnu. Měli jsme v plánu pořídit na školní zahradu i multifunkční hřiště, to se nám ale zatím nepodařilo,“ říká ředitelka.

Díky výhrám v soutěžích mohli na škole v Chrášťanech mnohé vylepšit
Spustit audio