Skok na zkoušku

18. listopad 2005

Mám rád Andersenovy pohádky a jedna z nich se mi občas trochu vtíravě vrací na mysl, když se tak toulám koncem léta po zarostlých mezích, oživených spoustou nejrůznějších drobných zvířat. Ta pohádka se jmenuje "Skok na zkoušku" a zachycuje sázku tří zvířátek z říše hmyzu, a to blešátka, lučního koníka a údajně tesaříka - pokud nejde o nesprávný překlad z dánštiny - kdo z nich vyskočí výše. Nakonec vyhrál právě ten problematický tesařík, který sice skončil nejníže, ale zato přímo do klína přihlížející princezně.

Ale nechme pohádku pohádkou a srovnejme si tak trochu výkony různých živočichů s výkony krále tvorstva - člověka! Blecha dovede opravdu skočit bez rozběhu až 60 cm vysoko, což při její velikosti zhruba 2,5 mm znamená, že svou výšku dokáže přeskočit téměř 250 krát. Stejně nadaný člověk by musel přeskočit laťku ve výšce přibližně 400 m. Proti tomu světový rekord Kubánce Javiera Sotomayora 245 cm nestojí vůbec za řeč.

Do dálky zase skočí kobylka luční z místa až 8 m, takže člověk, který by se jí chtěl vyrovnat, by musel překonat vzdálenost kolem 200 m. Přitom světový rekord Mikea Powella z roku 1991 měří jen 8,95 m a dosud ho nikdo nepřekonal. To i ten náš skokan štíhlý se svými 2 m do dálky je nejméně 12krát lepší sportovec.

Ve sprintu by u nás aspirovala v přírodě na rekord celá řada živočichů, třeba i obyčejný zajíc se svými 70 km/hod. Jen kdyby pořád nekličkoval! Lidský mistr světa v běhu dokáže na trati 100 m dlouhé vyvinout rychlost téměř 36 km/hod., takže těch 100 m uběhne za 9,88 sec. Také nic moc. S jelenem, srncem, vlkem, medvědem, rysem, ba ani s divokým prasetem člověk konkurovat nemůže, když se nechce ztrapnit. Turisti v Tatrách by měli vzít na vědomí, že medvědovi v žádném případě neutečou, protože on je stejně rychlý jako závodní kůň s jezdcem, což představuje rychlost 50 km/hod. A kanec je jen o trochu pomalejší.

Když se podíváme na plavání, je to ještě horší. Mistr světa dokáže zaplavat 100 m za necelou minutu, takže vyvine rychlost přibližně 8 km/hod. Nad takovým výkonem se shovívavě usměje nejen pstruh nebo lipan, ale i mohutná a chlupatá vodní šelma vydra, která by člověku mohla při závodech dát 50% předstih, a ani by se nezadýchala, protože vydržet pod vodou 6 minut bez nadechnutí je pro ni maličkost. Tak s tím titulem krále tvorstva opatrně!

autor: Otakar Leiský
Spustit audio