Škoda - VW

3. srpen 2001

Tento měsíc tomu bude deset let, co do mladoboleslavské automobilky Škoda vstoupil Volkswagen. Při té příležitosti k nám zavítá Gerhard Schröder, německý kancléř. Možná právě snaha o důstojný průběh oslav přispěla rychlé dohodě vedení automobilky s odboráři, kteří pak v úterý odvolali stávkovou pohotovost.

Zaměstnancům připadlo zvláštní, že se nároky na montážní lince zvyšují a přitom občas ve směně chybí i třicet pracovníků. Vedení výhrady uznalo, směny posílilo a nakonec i podepsalo dohodu o pracovních podmínkách, takže nic nebrání tomu, aby linka nadále chrlila padesát jedna vozů za hodinu.

Internetový server BBC včera uvedl, že v jednom z nových automobilů řady Octavia by se mohl v televizní reklamě objevit skotský herec sir Sean Connery. Britský importér škodovek sdělil, že Coneryho přemlouvá dovozce španělský. Herec má momentálně závazky u filmu, ale zdá se, že není proti natáčení, pokud se uskuteční ve Skotsku a v sukni. Agentury rychle připomínají, že jako představitel Jamese Bonda, agenta 007, řídil Sean Connery automobil Aston Martin DB5 a tato firma že těžce nese, jak jsou ve třech posledních bondovkách k vidění vozy BMW.

O tom, který James Bond bude řídit vůz, ovšem nakonec rozhodnou producenti a kdo ví: jestliže na ně zapůsobí reklama s Connerym, třeba si i jeho nástupce v příští bondovce zajezdí pořádným vozem. Když už škodovka oslavuje to výročí. Že by tajný agent i z dramatických kolizí vyvázl bez úhony, je jisté hned ze tří důvodů. Octavii nechybí airback, bylo by to tak ve scénáři a za volant by stejně usedl dvojník. A co s BMW? Měl by ho řídit Colombo. Jako trest za ten Kolín.

autor: iho
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.